Grad Opatija
Službene stranice

U Gervaisu otvorena stručna konferencija IRE posvećena temi logistike i transporta

Datum: 9.11.2017.

U Maloj dvorani  Centra  Gervais započela je s radom stručna konferencija  na temu logistike i prometa koju organizira Institutu regija Europe (IRE) sa  Primorsko-goranskom županijom koja je pružila  potporu u organizaciji ovogodišnje stručne konferencije, a u organizaciju događanja uključio se i domaćin – Grad Opatija, kao i Srednjoeuropska inicijativa (CEI).

Konferencija koja se održava u Opatiji redovita je godišnja stručna međunarodna konferencija IRE, koja se ove godine održava na temu logistike i prometa s posebnim naglaskom na mogućnosti unapređenja distribucije dobara u regijama.

U uvodnom dijelu sudionicima su se između ostalih obratili g. Branko Baričević, voditelj Predstavništva Europske komisije u Hrvatskoj te Franz Schausberger, predsjednik Instituta i član Odbora regija u Bruxellesu, te župan primorsko-goranski Zlatko Komadina, dok je skupo ispred Grada Opatije pozdravila zamjenica gradonačelnika Vera Aničić.

U izjavama za medije čelnici organizatora su naglasili da IRE organizira često tematske konferencije, poput ove u Opatiji posvećene temi organizacije prometa i logistike, kao i mogućnostima za unapređenje organizacije ovih sektora i putem financiranja preko fondova EU. Posebno su naglasili uočene prednosti Centra Gervais, u kojem se odvija aktualna,  današnja konferencija, koja je prva stručna i tematska konferencija što se odvija u njemu od otvorenja centra, uz naznaku da će zasigurno Gervais, kao nova infrastruktura biti sada na mapi potencijalne organizacije mnogih drugih aktivnosti na koje se računa i s centralne razine institucija koje djeluju u našoj zemlji.

Institute of the Regions of Europe (Institut regija Europe) neprofitna je udruga osnovana 2004. godine uz podršku Vlade Republike Austrije. Temeljni cilj Instituta jest ojačati političku i ekonomsku poziciju regija i gradova te promicati njihovu važnost i ulogu unutar EU kao i promicati načelo decentralizacije.

Institut broji više od 130 članica - regija, provincija, gradova, općina, ali i tvrtki iz Austrije, Njemačke, Španjolske, Italije, Bosne i Hercegovine, Srbije, Mađarske, Češke i Ukrajine. Iz Republike Hrvatske u članstvu IRE sudjeluje 14 županija, 2 grada i 1 razvojna agencija. Primorsko-goranska županija članica je Instituta od 2008. godine.