Grad Opatija
Službene stranice

Više od tisuću rekreativaca u Opatiji

Datum: 13.4.2019.

Održan 7. Hrvatski festival sportske rekreacije u nordijskom hodanju i pješačenju

  7. Hrvatski festival sportske rekreacije u nordijskom hodanju i pješačenju" održan je danas u Opatiji u organizaciji Kluba za športsku rekreaciju "Gorovo" Opatija i Grada Opatije.

   Vrijeme je bilo blagonaklono prema više od 1000 rekreativaca koji su u Opatiju stigli iz gotovo cijele Hrvatske. Program  "Vježbajmo zajedno" koji se sastoji od aerobica, pilatesa, vježbi za osteoporozu te stretching na Ljetnoj pozornici ugrijao je šetače. Istovremeno su članice Hrvatskog Crvenog križa- Gradskog društva Opatija zainteresiranima mjerile tlak, a Udruga Žmergo održala smoothie radionicu dok je Nastavni zavod za javno zdravstvo educirao zainteresirane građane o zdravom načinu života. Voditelj programa bio je Dražen Turina Šajeta, koji je otpjevao i nekoliko pjesama. Nakon pozdravnog govora gradonačelnika Opatije Ive Dujmića, festival je otvoren te su sudionici odabrali rutu za šetnju.

 Prva je ruta bila laka, dužine 3 km i to na relaciji Opatija - Volosko - Opatija. Druga ruta, također laka i u dužini od 7 km bila je ona na relaciji Opatija - Ičići - Opatija, dok je treća, dužine 10 km pripremljena na relaciji Opatija - Lungomare - Carmen Sylva južni dio - šumska staza - Ičići - Lungomare - OpatijaČetvrta je ruta bila povezana brodom, pa su tako sudionici hodali rutom od 4 km Opatija - Ičići uz povratak brodom ili u suprotnom smjeru, a peta ruta je bila posebna po tome što predstavlja novu disciplinu "plogging" koja se sastoji od kombinacije hodanja i skupljanja otpada, a održala se na potezu Opatija - Volosko - Opatija u dužini od 3 km. Po povratku s hodanja sudionici su dobili rižoto s morskim plodovima i osvježavajuće piće, a sve je bilo posluženo u biorazgradivom posuđu.

Budući da sportska događanja okupljaju veliki broj posjetitelja ideja projekta ZERO WASTE BLUE je omogućiti organizaciju većih sportskih događanja uz minimalnu količinu otpada, odnosni korištenja materijala koji su bio razgradivi

     Zero Waste Blue projekt financiran je iz programa prekogranične suradnje INTERREG ITALIJA-HRVATSKA, a ukupna vrijednost projekta iznosi oko 860.000 EUR. Ciljevi ovog projekta koji traje 18 mjeseci su implementiranje Zero Waste koncepta u organizaciju sportskih događanja, zaštita i promocija prirodne i kulturne baštine kroz sportsko-rekreativne manifestacije, olakšan pristup osobama s posebnim potrebama te kreacija zajedničkog turističkog proizvoda Zero Waste Sport Events Blue Brand.

    Grad Opatija je vodeći partner na projektu dok je u projekt uključeno još devet projektnih partnera: Fakultet za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu, Opatija, Agencija za razvoj zadarske županije Zadra Nova, Dubrovačko-Neretvanska županija, Agencija za ekonomski razvoj Regije Emilia Romagna, Regija Emilia Romagna, Regija Veneto, Regija Molise, Grad Ancona i tvrtka Veneto inovazzione.