Grad Opatija
Službene stranice

Visoko rumunjsko izaslanstvo u Opatiji

Datum: 19.4.2019.

Primanje za rumunjskog veleposlanika Constantina Mihaila Grigoria i predsjednika Rumunjske akademije Ioana-Aurela Popa

Gradonačelnik Ivo Dujmić primio je jučer rumunjskog veleposlanika u Republici Hrvatskoj nj. e. Constantina Mihaila Grigoria i predsjednika Rumunjske akademije akademika Ioana-Aurela Popa.

Predsjednik Rumunjske akademije boravio je u službenom posjetu Zagrebu i Hrvatskoj akademiji znanosti i umjetnosti u kojoj ga je jučer primio predsjednik HAZU-a akademik Velimir Neidhardt s kojim je potpisao i sporazum o suradnji dviju akademija.

Rumunjska akademija je glavna i najprestižnija  kulturno-znanstvena institucija u Rumunjskoj. Akademik Pop ujedno je i rektor Sveučlilišta Babes-Boiyai u  gradu Cluj – Napoci u Transilvanij.  To je grad od pola milijuna stanovnika, a Sveučilište broji 42 tisuće studenata.

- Izuzetna mi je čast što ste posjetili i Opatiju tijekom boravka u Hrvatskoj, istaknuo je gradonačelnik Ivo Dujmić predstavivši povijest i sadašnjost Opatije.

Naglašena je povijesna veza Opatije i Rumunjske ostvarena čestim boravcima rumunjske kraljevske obitelji u Opatiji. Rumunjska kraljica Elizabeta, poznatija pod pseudonimom Carmen Sylva, bila je supruga prvog rumunjskog kralja Karola I. Kraljica Carmen Sylva je bila pjesnikinja i spisateljica, rado je boravila u Opatiji te je šetala šumom u kojoj je često i stvarala svoja djela. Njezin se suprug kralj Karol I. jednom prilikom davne 1896. jašući kroz šumu izgubio te je idućeg jutra posjetio kotarskog glavara baruna Artura von Schmidt- Zabierowa požalivši se što šumski putevi u zaleđu nisu uređeni te je donirao financijska sredstva za uređenje šumskih staza. Tako je 1901. nastala današnja opatijska šumska šetnica.

Veleposlanik Constantin Mihail Grigorie i akademik Ioan Aurel Pop potom su se upisali u Zlatnu knjigu opatijskih istaknutih i slavnih gostiju te je susret nastavljen obilaskom šumske šetnice Carmen Sylva.