Grad Opatija
Službene stranice

Yuri Cortez u Opatiji

Datum: 5.9.2018.

Meksički fotoreporter, zaposlenik  France-Pressa , s obitelji, posjetio Opatiju

     Yuri Cortez, fotoreporter meksičkog dopisništva Agencije France Presse, porijeklom Salvadorac, postao je ambasador hrvatskog nogometa i turizma. Javnosti je postao poznat, kada su ga „Vatreni“ nakon Manđukićeva gola Engleskoj, u polufinalu Svjetskog nogometnog prvenstva, doslovno pokosili na travnjaku. No, požrtvovnom fotoreporteru bila je to jedinstvena prilika da napravi najbolje i najemocionalnije fotografije s ovogodišnjeg Svjetskom nogometnog prvenstva u Rusiji, koje su obišle svijet.

Na poziv Hrvatske turističke zajednice Yuri Cortez sa svojom obitelji boravi na godišnjem odmoru u Hrvatskoj. Imao je priliku obići Zagreb, Dubrovnik, Split, Šibenik, Nacionalni park Kornate i otok Žut te Zadar, a danas je posjetio i prvu damu hrvatskoga turizma - Opatiju.

Hrvatska je u svijetu poznata po sportskim uspjesima, te su upravo jedinstvena nogometna groznica i uspjeh naših nogometaša učinio mnogo i za promociju turizma. Stoga smo vrlo rado pozvali gospodina Corteza da posjeti Hrvatsku, naglasio je predsjednik HTZ-a Kristjan Staničić na konferenciji za novinare u hotelu Navis. Staničić je Cortezu uručio i poklon: dres Marija Mandžukića.

Damir Mišković, potpredsjednik HNS-a zaželio je obitelji Cortez dobrodošlicu u Opatiju te istaknuo da je upravo u Opatiji pokrenuta Opatijska inicijativa za bolji standard hrvatskoga nogometa i sporta uopće te simpatičnom fotoreporteru poklonio dres HNK Rijeka.

Ministar turizma Gari Cappelli istaknuo je kako o promociji Hrvatske nakon Svjetskog nogometnog prvenstva ponajviše govori podatak da je prepoznatljivost Lijepe naše na engleskom tržištu prije prvenstva bila 25 do 30 posto, a nakon prvenstva čak 70 posto. Yuriju Cortezu, u ime Vlade RH, poklonio je hrvatsku zastavu.

Gradonačelnik Opatije Ivo Dujmić dragom gostu je darovao monografiju Grada Opatije, a  direktorice TZ Kvarner Irena Peršić Živadinov i TZ Opatije Suzi Petričić obitelj Cortez će poslijepodne provesti po Opatiji. Oni će sutra posjetiti Istru.

Yuri Cortez je rekao kako je cijeli posjet Hrvatskoj za njega vrlo emotivan te da je oduševljen ljepotama naše zemlje, kao i ljudima, koji u svom mentalitetu imaju nešto vrlo slično ljudima Južne Amerike. Zahvalio je na gostoprimstvu te istaknuo da je sada i on jedan od najvatrenijih hrvatskih navijača.