Odgovori na upit Novog lista

U cijelosti objavljujemo odgovore koje smo, na novinarski upit gradonačelniku Fernandu Kiriginu i višoj stručnoj suradnici za odnose s javnošću Ljiljani Vidmar-Erjavac, poslali redakciji Novog lista.

 

NL: Molim za očitovanje oko imenovanja novog predstavnika Nove Liburnije u Nadzorni odbor LRH, Davora Žica. Molim za pojašnjenje kako je došlo do odabira i imenovanja gospodina Žica za tu funkciju odnosno koje su njegove reference i iskustvo koje su vas vodile da ga potvrdite za člana NO LRH  s obzirom na to da se gospodin Žic u dosadašnjem radu bavio uglavnom novinarstvom?

Davor Žic imenovan je na prijedlog Općine Matulji, uz jednoglasnu podršku Skupštine društva „Nova Liburnija“ koju čine gradonačelnik Grada Opatije i načelnici Matulja, Lovrana i Mošćeničke Drage. S obzirom da je Grad Opatija već imenovao jednog predstavnika u NO, pročelnicu Helenu Masarić, prihvatili smo argument da se za drugog člana imenuje osoba koja dolazi s područja jedne od preostale tri jedinice lokalne samouprave. Životopis g. Žica, koji uz novinarsko iskustvo i dobro poznavanje lokalnih prilika i stanja u LRH, uključuje i potvrde akademske i poslovne izvrsnosti, smatrali smo vrlo kvalitetnom referencom za podršku prijedlogu Općine Matulji.

NL: “Nosi” li to imenovanje i određeni zaokret Nove Liburnije, odnosno Grada Opatije prema vlasničkoj strukturi u LRH i/ili odnosima s većinskim vlasnikom?

Ne.

NL: Pitam vas to stoga jer ste u intervjuu Nacionalu koncem listopada ove godine ustrajali na stavu iz vaše predizborne kampanje o tome da je taj kontrolni paket dionica trebalo prodati na javnoj ponudi 2019. godine. Citiram “Bila je to jako dobra ponuda, kakvu više nećemo dobiti, a mi smo na kraju ostali manjinski vlasnik bez ikakvog prava odlučivanja. Smatram da je to bio trenutak da se proda jer ovako od toga nemamo nikakve koristi.” Znači li to da će opatijski SDP u neko dogledno vrijeme, ako i kada vrijednost dionica LRH opet poraste, zauzeti stav da se proda tih 25 posto plus 1 dionica u LRH?

Pitanje je vrlo hipotetsko, ali o prodaji dionica u javnom vlasništvu sigurno neće odlučivati Nadzorni odbor, opatijski SDP ili ja kao gradonačelnik, nego će o tome odlučivati Gradsko vijeće Opatije i općinska vijeća Matulja, Lovrana i Mošćeničke Drage. Sasvim sigurno nećemo dozvoliti da se ponovi situacija da odluku o tako važnoj temi donosi samo jedna osoba, kao što je bivši gradonačelnik Ivo Dujmić samostalno, bez konzultiranja struke i bilo koga drugog odlučio da neće prodati dionice. Pokazalo se da je to bila pogrešna odluka, jer je kasnije vrijednost dionica dramatično pala, što znači da je zbog takve odluke vrijednost gradske imovine smanjena za gotovo 100 milijuna kuna.

NL: Teško je ne primjetiti da je Davor Žic rodbinski povezan s vama. Kako to komentirate?

Ako pod rodbinskom vezom smatrate da je g. Žic u braku s kćeri sestre moje pomajke, onda mi slične poveznice možete pronaći s više stanovnika Opatije i okolice. Niti jedan zakonski članak ne postavlja definiciju tako široko. Zakonom je, primjerice, definirano da se sukobom interesa smatra poslovanje lokalne samouprave sa srodnicima u uspravnoj liniji – roditeljima, djedovima, djecom ili unucima – ili supružnicima članova izvršne vlasti, što je bio slučaj koji smo imali na primjeru koncesijskog odobrenja gradske plaže Ičići koje je dobila tvrtka supruge tadašnjeg gradonačelnika Dujmića. S druge strane, postojale su i situacije nabave robe i usluga od tvrtki koje su u vlasništvu članova obitelji supružnika djece dužnosnika, što je bio slučaj kod nekih investicija za vrijeme bivšeg gradonačelnika Dujmića. Drugim riječima, Grad Opatija susreo se s raznim situacijama definiranja rodbinskih odnosa i zahvaljujući bivšoj vlasti, gradske službe detaljno su upoznate s ovom temom, stoga vjerujem da bi me izvijestile o bilo kakvim potencijalnim problematičnim situacijama.

NL: Mislite li da na području Opatije i cijele Liburnije ne postoji osoba koja bi imala bolje reference u pogledu poznavanja financija i računovodstva odnosno turističke djelatnosti, a što bi trebale biti primarne niti vodilje kod imenovanja u članstvo NO LRH?

Prema Vašim proizvoljnim kriterijima, upitno bi bilo i imenovanje u NO LRH pročelnice Helene Masarić koja nije niti financijski niti turistički niti računovodstveni stručnjak, već vrsna pravnica koja se pokazala važnom za očuvanjem interesa lokalne samouprave u toj tvrtki. Tako da mislim da je Vaš stav u startu pogrešan. Ali, na hipotetsko pitanje postoje li bolji kandidati ne mogu dati konkretan odgovor, nego Vas samo ponovo uputiti na Općinu Matulji koja je predložila gospodina Žica i Novu Liburniju za dodatne izjave.

 

Fernando Kirigin, gradonačelnik Grada Opatije

 

NL: Ujedno molim za kraće pojašnjenje kojim se to programskim sadržajem i platformom tvrtka Epepe izdvojila među ostalim ponuditeljima na nedavno okončanom javnom pozivu za financiranje programskih sadržaja elektroničkih medija Grada Opatije?

Grad Opatija je, u skladu s novim Zakonom o elektroničkim medijima, prvi puta proveo Javni poziv za financiranje programskih sadržaja elektroničkih medija. Iako zakonodavac nije izdao precizniju uputu na koji način Javni poziv treba provoditi mi smo se vodili primjerom Agencije za elektroničke medije i kriterijima koje država potiče kroz Fond za pluralizam elektroničkih medija. Naš je primjer Javnog poziva dosad preuzelo pet gradova i općina širom Hrvatske.

Smisao je ovog Javnog poziva transparentno dodjeljivanje proračunskih sredstava elektroničkim medijima upisanim u Upisnik AEM-a (komercijalnim tv postajama, radio postajama i internetskim publikacijama – portalima).

Dosadašnja je praksa u svim JLS-im, pa tako i u Gradu Opatiji, bila takva da je sve ovisilo o upornosti i uspješnosti marketinških djelatnika medija da izvršnu vlast privole na suradnju. Pri bodovanju prijavljenih sadržaja stručno povjerenstvo koje je bilo neovisno u svojoj procjeni, orijentiralo se prema postavljenim kriterijima koji su dostupni na stranicama Grada Opatije, na poveznici https://opatija.hr/javni-poziv-rezultati/. Povjerenstvo je na osnovu bodova predložilo i financijske iznose za sufinanciranje programskih sadržaja.

Prijavljeni medijski sadržaj „Opatijske štorije“ tvrtke EPEPE d.o.o. podrazumijeva:

Dvanaest mozaičnih emisija u video formatu čiji će sadržaj biti određen temom mjeseca. Primjerice, siječanj bi bio u znaku Antonje, ožujak posvećen Oazi Wellnessa, srpanj Danu Grada, prosinac Adventu…Emisija ima voditeljicu koja razgovara s gostima na različitim atraktivnim opatijskim lokacijama, ponajviše eksterijerima. Sugovornici su Opatijci čije priče zaslužuju plasman u javnost (sportaši, kulturnjaci, gospodarstvenici, učenici, studenti, umirovljenici, članovi brojnih udruga, osobe s invaliditetom). Emisija sadrži i nekoliko priloga o važnijim zbivanjima toga mjeseca i traje 15 do 20 minuta.

Emitiranje će biti realizirano putem platformi Regionalne news mreže Novinet.hr koja okuplja regionalne portale: torpedo.media, podučkun.net, tunera.info, bodulija.net, lanterna-magazin.net, trend51.net, premijerno u večernjim satima na određen datum koji će biti najavljen. Moći će se pratiti i na FB profilima portala te na službenom YouTube kanalu Novinet.hr mreže. Po emitiranju emisije bit će moguć i naknadni pregled video sadržaja s objavljenim popratnim tekstom.

Ljiljana Vidmar-Erjavac, viša stručna suradnica za odnose s javnošću Grada Opatije

Opatija