Mandrać, Volosko

28.08.2022. 09:00

Mandrać, Volosko 27. i 28.8.2022.

Međunarodni slikarski natječaj

Dok san gledal svoje sliki postavne po rovinjskeh kaletah, pital san se kako bi zgledalo naše pitoreskno Volosko i njigov mandrać, kada bi sako leto bili dodatno ukrašeni slikami razneh autori...“ opisuje jedno od svojih sjećanja iz sredine osamdesetih godina prošlog stoljeća akademski slikar Claudio Frank, idejni začetnik i jedan od osnivača međunarodnog likovnog natječaja „Mandrać“.

Sve ostalo je povijest!

Posljednjeg vikenda u kolovozu, po 35. put, Volosko će od mandraća kao jezgre pa po okolnim uličicama, skalinadama, obalnom putu i stijenama uz njega, zamirisati bojama sa slikarskih platna. Kolonija umjetnika sa štafelajima na ramenu okupirat će ovo, nekada ribarsko, danas turističko mjestašce, na ponos lokalnog stanovništva i cijele zajednice i izložiti ili pak na licu mjesta raznim slikarskim tehnikama zabilježiti trenutke svoje inspiracije.

U subotu, 27. kolovoza, pod budnim okom Zajednice Talijana Opatija, kistove će ukrstiti djeca u „Malom Mandraću“. Sljedećeg dana, u nedjelju, 28. kolovoza svi zainteresirani natječu se u konkurenciji za nagrade „Mandrać 2022.“ i „Ex tempore 2022.“. Međunarodni stručni žiri odabrat će najbolje radove, a njihove autore uz laskave titule pobjednika očekuju i novčane nagrade.

Pozivamo Vas da se priključite ovoj slikarskoj fešti i ostavite svoj trag u „Mandraću 2022.

 

PROGRAM:

Subota, 27.08.2022. “MALI MANDRAĆ 2022.”

9-12 sati — prijavljuju se djeca do 14 godina starosti; sudionici preuzimaju podloge prilikom prijave na pultu organizatora, a pribor za slikanje donose sami, prema svom odabiru

do 12 sati —gotovi radovi koji konkuriraju za nagrade „Mali Mandrać 2022.“ predaju se na pultu organizatora

u 12 sati —  Marija Maksimović: „Male tajne profesorice Šifrice“, lutkarska predstava + interaktivna radionica šifriranja

Autorica: Marija Maksimović / Lutke i scenografija: Igor Malnar / Igraju: Ivana Čop i Marija Maksimović / Predviđeno trajanje predstave: 25-30 min

Lutkarska predstava Male tajne profesorice Šifrice vodi vas na putovanje u Svijet kriptografije. To je svijet pisanja tajnih poruka. Na tom putovanju ćete upoznati profesoricu Šifricu i njezina prijatelja profesora Kriptića. Oni će vam objasniti osnovna načela kriptografije i pokazati kako svoje poruke skrivaju od Radoznalića.  Nakon predstave moći ćete provjeriti i produbiti svoje znanje o kriptografiji na radionici kroz koju će vas provesti Šifrica. Na radionici ćete naučiti kako možete poruke šifrirati sa skitalom, Cezarovom i Pig-Pen šifrom.

u 13 sati – podjela priznanja i proglašenje nagrađenih od strane međunarodnog stručnog žirija

u 20 sati – aukcija slika i koncert akademskog slikara Claudia Franka

U lučici Volosko, na tirabarkama održat će se aukcija slika akademskog slikara Claudia Franka, idejnog začetnika likovnog natječaja „Mandrać“ i legendarnog umjetnika koji već dugi niz godina omiljene vološćanske motive uspješno pretače na svoja platna i zidove mnogobrojnih ljubitelja njegove umjetnosti.
Uz aukciju slika, Claudio Frank i Esperanza Claudia Frank nastupit će na violini dok će ih na glasoviru pratiti Natalya Marycheva.
Voditelj programa je Davor Jurkotić.

 

Nedjelja, 28.08.2022. “MANDRAĆ 2022.”

9-12 sati — prijave autora i radova za nagrade u kategorijama „Mandrać 2022.“ i „Ex tempore“ na pultu organizatora

13 sati — autori koji stvaraju na licu mjesta u kategoriji „Ex tempore“ moraju izložiti svoje radove s oznakom organizatora na prostoru lukobrana Volosko na procjenu međunarodnom stručnom žiriju

19 sati — proglašenje pobjednika i svečana dodjela nagrada

20 sati — koncert: Kristina Blondes feat. Mario Šimunković

 

PROPOZICIJE ZA „MANDRAĆ 2022.“ I „EX TEMPORE“:

I. Međunarodni slikarski natječaj ”MANDRAĆ 2022.” održat će se 28. kolovoza 2022. godine na otvorenim prostorima luke Volosko – mandraća, prilaznim uličicama i skalinama.

II. Pravo sudjelovanja imaju autori iz zemlje i inozemstva koji se prijave na pultu organizatora 28. kolovoza od 9 do 12 sati, u skladu s ovim propozicijama.

III. Svaki sudionik može izložiti neograničeni broj slika na lokacijama „Mandraća 2022.“, na način da postavljanjem ne oštećuje kućne fasade, odnosno mjesto izlaganja. Izložene slike obilježene oznakom organizatora konkuriraju za nagradu “MANDRAĆ 2022”. Međunarodni stručni žiri će u periodu između 12 i 18 sati obilaziti lokacije „Mandraća 2022.“.

IV. Slikari koji stvaraju na licu mjesta i time konkuriraju za nagrade „Ex tempore“ dužni su prilikom prijave na pultu organizatora ovjeriti podlogu te gotove radove obilježiti oznakom organizatora i izložiti na lukobranu u nedjelju, 28. kolovoza 2022. u 13 sati.

V.  Odluke o pobjednicima po kategoriji donosi međunarodni stručni žiri koje imenuje organizator.

VI. Međunarodni stručni žiri dodijelit će slijedeće nagrade:

Nagrade „MANDRAĆ 2022″: – Prva nagrada 10.000,00 kn; – Druga nagrada 6.000,00 kn; -Treća nagrada 3.000,00 kn
Nagrade „EX TEMPORE” -Prva nagrada 8.000,00 kn; – Druga nagrada 4.000,00 kn; – Treća nagrada 2.000,00 kn

VIl. Organizacijski odbor “MANDRAĆ 2022” pridržava pravo tumačenja ovih propozicija.

 

POKROVITELJ:
Grad Opatija

 

MEĐUNARODNI STRUČNI ŽIRI:
Claudio Frank (HR), akademski slikar – predsjednik
Nataša Ivančević (HR), povjesničarka umjetnosti / muzejska savjetnica, Muzej suvremene umjetnosti, Zagreb – član
Breda Kolar Sluga (SLO), povjesničarka umjetnosti / direktorica, Umetnostna galerija Maribor, Maribor – član

Event Details

Start Date : 28.08.2022.

Time : 09:00

Event Venue

Venue : Mandrać

Address : Volosko

Event Location

Opatija