Grad Opatija
Službene stranice

Ustanove

FESTIVAL OPATIJA: LJETNA POZORNICA

Da boravak u Opatiji bude zabavniji brine se Festival Opatija, ustanova koju je osnovao Grad Opatija radi obogaćivanja kulturnog života građana, gostiju - posjetitelja, te joj povjerio na upravljanje Ljetnu pozornicu.

Ljetna pozornica smještena je na zelenom "poluotoku" znamenitog opatijskog parka Angiolina, odmah uz more. Jedinstvena lokacija i ambijent što ga stvaraju kombinacija kamena i flore čine je najljepšim i najatraktivnijim objektom ove namjene na Mediteranu. Velika pozornica kapaciteta gledališta 2500 sjedećih odnosno 5000 stajaćih mjesta sa scenom dimenzija 21x12 metara idealna je upravo za održavanje svih glazbenih, scenskih ili kombiniranih umjetničkih formi, od klasičnih opera, opereta, baleta i mjuzikla preko suvremenih jazz, pop, rock i zabavnih koncerata do ostalih društvenih manifestacija raznolikog žanra. Mala ljetna pozornica, s kapacitetom 600 sjedećih mjesta sa scenom dimenzija 10x10 metara, osim što je "velika scena u malom", pruža posjetiteljima i publici intimniji ugođaj, veću koheziju i interakciju među prisutnima. Prikladnija je za manje glazbene i scenske oblike.

 

HRVATSKI MUZEJ TURIZMA

Hrvatski muzej turizma specijalizirana je muzejska ustanova nacionalne razine koja prikuplja, čuva, istražuje i prezentira materijalnu i nematerijalnu baštinu turističkog sadržaja.

Osnovna djelatnost muzeja prikupljanje je građe koja svjedoči bogatu povijest turizma u Republici Hrvatskoj. Riječ je o građi koja je važna baština i resurs u smislu vlastitog identiteta, ali i izvor turističkog sadržaja, a o koja se do sad nije sustavno prikupljala i obrađivala, pa se do danas zadržala na razini usputnog zanimanja pojedinih ustanova u kulturi ili privatnim zbirkama pojedinaca – kolekcionara.

Muzej raspolaže s dvije zgrade: vilom Angiolinom i Umjetničkim paviljonom “Juraj Šporer”. Vila Angiolina, najstarija opatijska vila, nalazi se u središnjem opatijskom parku, a u njoj je sjedište Muzeja. U Umjetničkom paviljonu “Juraj Šporer”, uz župnu crkvu sv. Jakova, odvija se kontinuirana izložbena djelatnost muzejskog i drugog sadržaja.

 

GRADSKA KNJIŽNICA "VIKTOR CAR EMIN"

Osniva se 1950.  kao ustanova Biblioteka i čitaonica „Viktor Car Emin“ Opatija koja je za javnost otvorena u jesen 1951. godine. No, knjižnična djelatnost na području Opatije datira od druge polovice 19. stoljeća kada se osnivaju hrvatske i talijanske čitaonice. Biblioteka 12. svibnja 1995. mijenja naziv u Gradska knjižnica "Viktor Car Emin" Opatija, pod kojim djeluje i danas. Dana 30. rujna 1997. knjižnica se iz prostora vile "Angioline" seli u prizemlje obnovljene zgrade Kulturnog doma „Zora“, te se taj dan obilježava kao Dan Knjižnice.Uz ostale sadržaje, organizirana je studijska čitaonica koja je u starom prostoru dijelila mjesta s čitaonicom tiska. Također su ostvareni bitno bolji uvjeti rada dječjeg odjela koji je smješten na galeriji. Odmah nakon preseljenja, započelo se s računalnom cirkulacijom građe, koja se obavljala u računalnom programu „Medved“. Također su se i knjižnice ogranaka pridružile tom procesu, a u veljači 2009. Knjižnica prelazi na računalni program „Zaki“.