Grad Opatija
Službene stranice

42. sjednica Gradskog vijeća

42. sjednica Gradskog vijeća

Datum: 9.4.2021.

Na jučerašnjoj 42. sjednici Gradskog vijeća Grada Opatije, ujedno i posljednjoj u ovom mandatu, vijećnici su prihvatili Izmjenu Odluke o porezima Grada Opatije kojom je ukinut prirez. Odluka će stupiti na snagu 1. svibnja ove godine, što znači da od tog datuma građani s prebivalištem na području Opatije više neće plaćati prirez koji je iznosio 7,5 posto. Tako će zaposlena osoba s brutto plaćom od 10.000 kuna godišnje „uštedjeti“ 720 kuna. Financijski učinak ove odluke na opatijski proračun će biti 2,4 milijuna kuna u ovoj godini, a godišnje 3,6 milijuna kuna, izvijestila je pročelnica za financije i društvene djelatnosti Tamara Sergo.

Vijećnici su jučer usvojili i Prijedlog odluke o oslobađanju od obaveze plaćanja komunalne naknade za poslovni prostor ili građevinsko zemljište koje služi za obavljanje poslovne djelatnosti za vrijeme trajanja epidemije COVID - 19. Tako će poduzetnici koji su u posljednjem kvartalu 2020. godine imali pad prihoda od 40 posto ili više biti u potpunosti oslobođeni plaćanja komunalne naknade za siječanj, veljaču, ožujak, travanj i svibanj 2021. godine. Gradonačelnikovim amandmanom isto će se odnositi i na poduzetnike koji nisu obveznici PDV-a, kao i na one koji su moguće već uplatili svoju obvezu, što će se uzeti u obzir u narednom razdoblju.

Opatijsko Gradsko vijeće jučer je usvojilo Izmjene i dopune Prostornog plana Grada Opatije i Urbanističkog plana uređenja naselja Opatija. Cilj ovih izmjena je spriječiti neprimjerenu gradnju u prostoru ograničavanjem visinskih gabarita, smanjenjem površina zgrada te povećanjem zelenih površina na građevinskim parcelama. Kao što je poznato, izrađivači su oba prostorno-planska dokumenta stručnjaci Arhitektonskog fakulteta u Zagrebu.

Na jučerašnjoj sjednici Gradskog vijeća odlučeno je i o dobitnicima nagrada Grada Opatije. Nagrada Grada Opatije za životno djelo bit će dodijeljena Emilu Jeletiću iz Vasanske, „prvom opatijskom Mikuli“, a posthumno i prerano preminulom kuharu Andreju Barbieriju. Nagradu Grada Opatije za područje gospodarstva dobit će Antun Toni Glasnović, a za područje društvenog života Crkveni zbor Svetog Jakova te opatijski epidemiolog Mario Sušanj. Na sjednici je odlučeno i da se počasnim građaninom Opatije proglasi arhitekt Zlatko Lenac koji je dio svog profesionalnog opusa realizirao upravo u Opatiji i veliki je zaljubljenik u Opatiju.

Prijedlog o uvođenju Kulturnog vijeća uvršten na sjednicu Gradskog vijeća na prijedlog vijećnice Neve Slani nije usvojen. Kako je predlagateljica obrazložila, namjera je bila okupiti ljude stručne i aktivne u kulturi kako bi utjecali na razvoj i usmjeravanje kulturnog života Opatije.

Gradsko je vijeće usvojilo Izvješće o sustavu Civilne zaštite koje obuhvaća reviziju procjene rizika od velikih nesreća na području Opatije te Analizu sustava Civilne zaštite u 2020. godini i Godišnji plan razvoja sustava Civilne zaštite u 2021. koje je podnio zapovjednik JVP Opatija Gordan Filinić. Mogućnost stradanja u potresu postoji i na liburnijskom području, velike kiše uzrokuju klizanje tla, suočavamo se i s dizanjem razine mora, oluje juga ili bure izazivaju velike štete, a tu su i požari otvorenog prostora kao moguće ugroze koje se mogu dogoditi na području Liburnije. Stoga sve žurne službe u sustavu Civilne zaštite svoje krizne planove moraju konstantno prilagođavati i planirati situacije mogućih ugroza, poručio je Filinić.

Vijećnici su usvojili i Odluku o upisima i mjerilima upisa djece rane i predškolske dobi u programe predškolskog odgoja i obrazovanja u idućoj 2021./2022. predškolskoj godini kao i Prijedlog Odluke o naknadi i drugim prihodima vijećnika i članova radnih tijela sukladno izmjenama Zakona o lokalnoj samoupravi. Usvojenim Zakonom vijećnici imaju ukupno za rad u Gradskom vijeću i njegovim radnim tijelima pravo na maksimalno 10 tisuća kuna godišnje. Opatijski su vijećnici jučer izglasali da će vijećnici, ubuduće, neovisno o tome je li u nekom mjesecu održana sjednica ili ne primati 660 kuna za svoj rad na sjednici, radnim tijelima i u konzultacijama s građanima. Budući predsjednik Gradskog vijeća sada može imati maksimalno 50 posto višu naknadu od vijećnika te će mjesečno primati naknadu od 990 kuna, a potpredsjednici od 750 kuna.

Na kraju posljednje sjednice predsjednik Gradskog vijeća Fernando Kirigin zahvalio je svim vijećnicima na suradnji i radu u kohabitaciji koja je donijela i neke povišene tonove, ali  i mnoge dobre odluke za građane Opatije.