Grad Opatija
Službene stranice

Svečano kupanje Opatijskih kukala

Svečano kupanje Opatijskih kukala

Datum: 25.7.2020.

Uz Dan grada Opatije, blagdan sv. Jakova

Opatijski kukali i njihova ovogodišnja kuma, proslavljena glazbenica Betty Jurković upriličili su danas svečano blagdansko kupanje u Portiću posvećeno proslavi Dana grada Opatije i blagdana nebeskog zaštitnika sv. Jakova. Tim povodom, kako bi Opatijskim kukalima iskazali zahvalnost za promociju Opatije, Grad Opatija im je poklonio prikladne kupaće ogrtače s natpisom "Opatijski kukali" i izvezenim imenima svakog od člana, a Turistička zajednica grada Opatije isto takve "šugamane". 

Kukali su u svečanoj postrojbi krenuli iz Umjetničkog paviljona Juraj Šporer do Portića, pa potom u more, gdje su odigrali jednu partiju picigina. Uz uvijek zabavno i veselo moderiranje i pjesmu Marija Lipovšeka Battifiace gradonačelnik Ivo Dujmić i predsjednik Gradskog vijeća Fernando Kirigin su Opatijskim kukalima zahvalili na vjernosti i ljubavi prema gradu i svim humanim djelima u kojima sudjeluju tijekom godine. Obećali su im i nove donacije opreme, kako bi njihov image bio potpun, a potom su svim građanima čestitali Dan grada. Najmlađim prolaznicima obalnom šetnicom podijeljene su lopte za kupanje s natpisom Dan grada Opatije 25. srpnja.

Opatijski kukali su neformalno društvo građana Opatije i okolnih naselja osnovano prije 17 godina. Najpoznatiji su po otvaraju sezone kupanja ritualnim bacanjem u more na Novu godinu ispod kipa Djevojke s galebom – simbola grada i hrvatskog turizma. Kukal na lokalnom dijalektu znači galeb. Kukale karakteriziraju kopije starih kupaćih kostima s kraja XIX. i početka XX. stoljeća, zlatnog razdoblja opatijskog turizma. Društvo broji 17 članova. Unazad četiri godine Kukali za otvaranje kupališne sezone na Novu godinu imaju i kuma/kumu kojeg biraju dogovorom.Opatijski kukali svojim cjelogodišnjim kupanjem i igranjem picigina promoviraju zdravlje, sportski život, more kao prirodni ljekoviti činitelj, ljubav prema rodnom kraju, njegovoj povijesti i tradiciji, prijateljstvo te pripadnost zajednici.