Grad Opatija
Službene stranice

Tradicionalni posjet Castelu San Pietro Terme

Tradicionalni posjet Castelu San Pietro Terme

Datum: 9.9.2019.

Obnova prijateljskih odnosa među gradovima

Izaslanstvo Grada Opatije i triju općina: Lovran, Matulji i Mošćenička Draga proteklog je vikenda boravilo u posjetu prijateljskom talijanskom gradu Castelu San Pietro Terme.

S tim je pitoresknim talijanskim gradićem, koji se nalazi nedaleko Bologne tadašnja Skupština općine Opatija pobratimljena još 1983. godine. Nakon što su formirane današnje lokalne samouprave u Hrvatskoj, pobratimstvo je nastavljeno sa sve četiri jedinice Opatijske rivijere.

Od tada svake godine početkom rujna bratski gradovi sudjeluju na ceremoniji obnove prijateljstva gradova, zajedno s njemačkim gradom Bad Salzschlirfomi talijanskim Casolijem. Castel san Pietro Terme, kao što ime i govori, ima razvijen zdravstveni turizam. Grad ima oko 20 tisuća stanovnika. 

Na svečanoj ceremoniji u Gradskoj vijećnici još jednom je potvrđeno dugogodišnje prijateljstvo među gradovima i narodima, koje danas u Europskoj uniji dobiva i novo značenje europskog građanstva i naroda sa zajedničkom poviješću i tradicijom, a prijem je za čelnike prijateljskih gradova pripremio gradonačelnik Fausto Tinti.

Veza koju imamo s Castel San Pietro Termama potvrđuje da bratimljenja imaju smisla i donose puno pozitivnog za oba grada te se iz godine u godinu proširuju mogućnosti suradnje, naglasio je zamjenik gradonačelnika Opatije Emil Priskić.

U sklopu proslave dana grada Castel San Pietro Terme održano je i nekoliko sportsko-zabavnih događaja. Na središnjem gradskom trgu Piazza Venti Settembe održana je 68. povorka svojevrsnih maškaranih grupa s alegorijskim kolima- Sagra Castellana della Braciola, predvođena sportskim jurilicama i oldtimerima.