Počinju radovi na modernizaciji javne rasvjete

Sutra, 18. travnja 2023. započinju radovi na rekonstrukciji javne rasvjete, odnosno zamjeni postojećih rasvjetnih tijela LED rasvjetom, na području Opatije.

Vrijednost radova je 793.416,95 EUR + PDV. Izvođač radova je tvrtka Domeni d.o.o., a rok za izvođenje radova, zamjenu 2700 komada rasvjetnih tijela, je 180 kalendarskih dana.

Grad Opatija projekt modernizacije javne rasvjete financira putem kreditnog zaduženja kod Hrvatske banke za obnovu i razvoj putem kreditne linije ESIF kredita koja je namijenjena upravo jedinicama lokalne samouprave. Rok otplate kredita je 10 godina s uključenim počekom od 6 mjeseci, otplata će se izvršavati u jednakim tromjesečnim ratama, uz fiksnu godišnju kamatnu stopu od 0,5%, bez naknada.

– Obzirom da će se modernizacijom javne rasvjete postići značajne uštede u potrošnji električne energije, otplata kredita financirat će se iz ostvarenih ušteda. Postojeća rasvjetna tijela u Opatiji su najvećim dijelom zastarjele i neefikasne svjetiljke koje prema današnjim kriterijima nisu ni racionalne ni ekološke. Time će se postići značajne uštede u potrošnji električne energije i održavanju. Očekujemo da bi godišnja ušteda u potrošnji električne energije trebala iznositi 60%, istaknuo je gradonačelnik Fernando Kirigin.

Sustav će imati i dinamičko softversko upravljanje javnom rasvjetom u središtu grada, odnosno mogućnost pojačavanja i smanjivanja jačine rasvjete što je u skladu s tehnologijama pametnog grada (Smart city).

Opatija