Ponovno aktualizirano pitanje samostalnosti Liburnijskih voda

Gradonačelnik Fernando Kirigin je jučer u Hrvatskim vodama na poziv Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja, u ime liburnijskih čelnika, sudjelovao na sastanku čiji je cilj bilo savjetovanje s jedinicama lokalne samouprave i javnim isporučiteljima vodnih usluga, vezano uz prijedlog nove Uredbe kojom je ponovno, nakon što je prva Uredba srušena odlukom Ustavnog suda, predviđeno da se Liburnijske vode pripoje riječkom VIK-u.
Radi se o procesu uspostave vodnih područja koji je započeo 2014. godine temeljem obaveza koje je Hrvatska preuzela u pregovorima s Europskom komisijom.
Stav svih liburnijskih načelnika i mene kao gradonačelnika Opatije je da tvrtka Liburnijske vode treba ostati samostalna odnosno da ne želimo da se pripoji riječkom VIK-u. Smatramo da Liburnijske vode ispunjavanju sve uvjete i kriterije za samostalnu opstojnost u zasebnom uslužnom području propisano Zakonom te ćemo i dalje jasno dokazivati da Liburnijske vode, tvrtka sa 138 godina tradicije, pozitivnim rezultatima poslovanja i velikim ulaganjima u liburnijski sustav vodoopskrbe ima sve potrebne uvjete kako bi zadržala samostalnost, što smo jednom već uspjeli usvajanjem ustavne tužbe od strane Ustavnog suda, kazao je gradonačelnik Kirigin.
Opatija