List Opatija

List „Opatija“ je mjesečnik koji se tiska u nakladi od pet tisuća primjeraka, a financira se iz proračunskih sredstava Grada Opatije. Dostavlja se na kućne adrese građana, kao i na adrese raznih tvrtki i ustanova koje djeluju u gradu i okolici. Uz to, list se šalje na mnoge adrese u Hrvatskoj i inozemstvu, a dostupan je i na web stranicama Grada Opatije, kao i na društvenim mrežama.

U svom dvadesetpetogodišnjem kontinuitetu izlaženja mijenjao je izgled, urednike i suradnike, ali je uvijek redovito informirao građane o svim događajima u gradu. Uvijek je bio rado čitan i pouzdan izvor informacija što dokazuje kontinuitet izlaženja kao i mnoštvo suradnika koji su ispisali stotine stranica opatijske povijesti na listovima ovog glasila.Opatijci vole svoj list, što pokazuju mnogobrojne ankete, kao i svakodnevni pozivi novinarima da prate aktualna događanja, proslave i susrete te da pišu o građanima, njihovim hobijima, interesima i uspjesima. Mnogi Opatijci vrijedno spremaju primjerke Lista, a neki u kućnoj arhivi imaju i sve brojeve izašle do sada, ponosno ističući da je u njima sakupljeno sve što je u proteklim desetljećima činilo život Opatije.

Povijest opatijskog tiska i Lista Opatija

Opatijskom gradskom glasilu prethodile su mnogobrojne gradske novine. Davne 1906. godine u Opatiji počinje izlaziti tjednik Kur- und Badezeitung der Österreichischen Riviera, koji je donosio novosti iz Opatije te reklame brojnih opatijskih hotela, pansiona  i liječnika. Mjesečnik Mladi Istranin izlazi od 1909. do 1911. godine kada mijenja ime u Mladi Hrvat i izlazi do 1914. godine, a u njemu su surađivali Viktor Car Emin, Rikard Katalinić Jeretov, Vladimir Nazor, Josip Milaković i Kazimir Devačanski.  Der Süden, La Bilanca i La voce  izlazili su u Rijeci, ali su bili namijenjeni i građanima Opatije.

U ožujku 1979. godine počinje izlaziti Opatijska komuna, koja je izlazila mjesečno sve do 1990. godine. Tekstovi su bili posvećeni problemima i životu tadašnje Općine Opatija.

Ubrzanim vremeplovom stigli smo i do Lista Opatija, koji počinje izlaziti u listopadu 1996. godine, kada se rodila ideja o besplatnom gradskom glasilu koje bi izdavao Grad, ali koje ne bi predstavljalo isključivo glasnik Grada i njegovih tijela, već novine sa svim sadržajima zanimljive čitateljima Opatije, od gradskih tema i politike, do kulture, sportskih događanja i zabave. List izlazi na žućkastom papiru i velikom formatu 25x35 cm, a svojim izgledom podsjeća na starinske novine. Četiri godine kasnije prelazi se na bijelu boju stranica, zatim 2002. godine na manji format, da bi se od 2007. tiskao u koloru i na formatu A4 te dobio izgled kakav ima i danas.

KONTAKT

LIST OPATIJA
Maršala Tita 3 HR - 51410 Opatija

IMPRESSUM

Nakladnik: Grad Opatija

Glavna urednica: Kristina Tubić

Grafički dizajn i priprema: Sanjin Mačar

Marketing: Sanja Monar

Suradnici: Irena Bistričić, Elia Filinić, Kristina Staničić, Marijana Šepić Bjelobaba, Dražen Turina Šajeta, Elena Vidović, Aleksandar Vodopija, Lidija Lavrnja

Fotografije: Nikola Turina i David Kurti

UREĐIVAČKI SAVJET

Uređivački savjet: Ante Štampalija, Ivan Cerovac i Bruno Starčić
Opatija