Dan grada

Dan grada Opatije je 25. srpnja, ujedno i blagdan sveca zaštitnika Opatije sv. Jakova. Dan grada se obilježava svečanom sjednicom Gradskog vijeća na kojoj se dodjeljuju nagrade Grada Opatije, kao i svečanom procesijom i misnim slavljem u Župnoj crkvi sv. Jakova.
U povodu dana grada se održavaju i brojna događanja: izložbe, koncerti, sportski programi, prigodni zabavni programi.
DAN GRADA

Sv. Jakov

Sveti je Jakov bio apostol,  jedan od Isusovih učenika. Kao svoga zaštitnika poštivali su ga tijekom stoljeća hodočasnici i putnici, srednjevjekovni vitezovi, liječnici, kožari, ratari i voćari.

Opatijska crkva sv. Jakova podignuta je oko 1420. kao kolonija benediktinaca prebjeglih iz furlanskog samostana Sv. Petra u Rožacu (San Pietro di Rosazzo). Ova opatija dala je ime čitavom kasnijem naselju i gradu. Krajem XVIII. stoljeća crkva je temeljito renovirana, a 1930-ih bitno proširena. Samostan je, u najranija vremena, bio mjestom održavanja sudskih procesa i sajmišta, a u XIX. st. u njemu je djelovala i prva opatijska škola. Zgrada je prelazila iz ruke u ruku čitavog niza crkvenih redova, od benediktinaca i augustinaca do pavlina i isusovaca.

Nagrade Grada Opatije

dan grada 2

Grad Opatija dodjeljuje javna priznanja za iznimna dostignuća i doprinos od osobitog značenja za razvitak i ugled Grada, a osobito za naročite uspjehe u unapređivanju gospodarstva, znanosti, kulture, zaštite okoliša, sporta, tehničke kulture, zdravstva i drugih javnih djelatnosti.

Javna priznanja Grada Opatije su:
1. Počasni građanin Grada Opatije
2. Nagrada Grada Opatije za životno djelo
3. Nagrada Grada Opatije
4. Zahvalnica Grada Opatije

Opatija