O Opatiji

Grad Opatija je od 1993. godine jedna od jedinica lokalne samouprave u sastavu Primorsko – goranske županije.

Kolijevka hrvatskog turizma

Opatija, prekrasan primorski grad na Jadranskom moru i poznato lječilište 19. stoljeća, popularna je destinacija za turiste iz cijelog svijeta.

Grad je okružen neponovljivim prirodnim ljepotama. Nalazi se ispod planine Učke koja je omiljeno odredište planinara i izletnika, na prijelazu je između zelene istarske regije i primorja te čini savršenu ravnotežu krajolika. Iz grada se pruža prekrasan pogled na more i obližnje otoke Krk i Cres. Okružena je šarmantnim povijesnim gradićima uskih uličica i bogate povijesti.
Opatiju krasi velik broj nesvakidašnjih znamenitosti, veliki broj plaža, čisto more, a njene gradske ulice prošarane su kućama zanimljive arhitekture i vilama iz habsburškog doba.

sv jakov1

Povijest

Prekrasna crkva u središtu Opatije, crkva sv. Jakova, jedna je od najznačajnijih građevina u Opatiji. Priča o Opatiji sudbinski je vezana uz tu crkvu i njen samostan, jer je prema tom samostanu grad dobio ime. Nakon samo četiri stoljeća od gradnje crkve, Opatija će se od malog ribarskog mjesta, krenuti razvijati u prestižno elitno odmaralište.

Klima

Opatija je zamišljena kao destinacija wellness i zdravstvenog turizma zbog svoje ugodne mediteranske klime i blagodati koje pruža more. Grad predstavlja idealno mjesto za provesti miran i idiličan odmor. Blage zime dopuštaju boravak na svježem zraku i duge šetnje po lijepim ulicama i uređenim parkovima, a ispijanje kave na terasama moguće je bez obzira na to što kalendar pokazuje da je zima. Ljeta u Opatiji su sunčana i bez mnogo padalina, stoga je kupanje u moru moguće gotovo svakog dana.

Lokacija

Zaklonjena od jakih vjetrova, okružena otocima, u podnožju Učke (1.401 m) Opatija je smještena u Kvarnerskom zaljevu u kojem se Mediteran najdublje usjekao u kopno Srednje Europe, a kopneni prostor grada obuhvaća površinu od 67,22 km².
Opatija