1. satnija 1. bojne 111. brigade – Opatijski štakori obilježili 30. obljetnicu

Postrojavanjem pripadnika 1. satnije 1. bojne 111. brigade ZNG-a – Opatijskih štakora ispred dvorane “Marino Cvetković” proslavljena je 30. obljetnica prvog postrojavanja satnije.

Svečanost je počela promenadnim koncertom Puhačkog orkestra Lovran. Uslijedilo je postrojavanje 50-tak pripadnika satnije, uz himnu i pozdrav zastavi, odavanje počasti poginulima minutom šutnje, prijavak i inspekciju postrojbe te čitanje ratnog puta. Uz pripadnike postrojbe na postrojavanju sudjelovali su i predstavnici gradova i općina s područja Liburnije, udruga branitelja, MUP-a i JVP-a, dok je prigodnu molitvu održao velečasni Petar Belanić iz Župe sv. Ane u Voloskom.

– Upravo je ovaj prostor, ispred dvorane koja nosi ime prvog stradalog branitelja s opatijskog područja, Marina Cvetkovića, mladog opatijskog sportaša, pravo mjesto za obilježavanje 30. obljetnice satnije. Velik se broj naših sugrađana početkom devedesetih odazvao obrani domovine, njih 16 s područja Liburnije izgubilo je život u Domovinskom radu, od toga 11 Opatijaca. Sjećamo se, sa zahvalnošću, njih i svih ostalih branitelja koji su hrabro otišli na ratište i obranili našu domovinu, poručio je gradonačelnik Fernando Kirigin te ujedno iskoristio ovu svečanost da zapovjedniku Počasnog voda Bošku Budaju preda svečanu zastavu grada Opatije koja će upotpuniti već postojeću kolekciju zastava.

Prva bojna 111. brigade ZNG-a formirana je 2. srpnja 1991. Unutar prve bojne formirana je prva satnija 31. kolovoza 1991., poznata kao Opatijski štakori, koju su činili ljudi s područja Liburnije. Njih 200-tinjak je prošlo kroz satniju u ratnim godinama. U 111. brigadi je bilo 9000 boraca, njih 53 je poginulo, ranjeno njih 280. Brigada je odlikovana Redom Nikole Šubića Zrinskog. Ratni put brigade počinje 13. rujna 1991., kada počinju pripreme za ličko ratište, slijedi ratno djelovanje u Brlogu, Drenovu Klancu i Brinju. Uspješno su djelovali na otklanjanju blokade južne Hrvatske.

Fotogalerija

Opatija