100 dana mandata gradonačelnika Kirigina obilježeno brojnim aktivnostima i projektima

Prošlo je prvih sto dana od preuzimanja dužnosti gradonačelnika Grada Opatije, a to je prva prilika za podvući crtu i sumirati dosad učinjeno. U intenzivnom razdoblju od stupanja na dužnost u lipnju, tijekom kojeg su održani brojni radni sastanci, komunikacija sa stanovništvom, izvršna vlast je bila prisutna na gotovo svim događanjima od sportskih, kulturnih pa do kongresa koji su se počeli ponovno održavati.

Ovogodišnja turistička sezona nadmašila je očekivanja, ne samo turističkim rezultatima koji su na tragu rekordne 2019., već i povećanom izvanpansionskom potrošnjom gostiju, pozitivnom atmosferom i imidžem grada. U srpnju i kolovozu Opatija je zabilježila 392 tisuće noćenja, što je na razini 81 posto prometa iz 2019. te  43 posto više nego lani u istom razdoblju. Pritom su 93 posto noćenja ostvarili strani gosti. Gledajući dosadašnji dio godine s ostvarenih 652 tisuće noćenja imamo 50 % bolje rezultate nego lani, odnosno ostvarenje 64 % turističkog prometa 2019. godine, kazao je gradonačelnik Fernando Kirigin na današnjoj konferenciji za novinare.

Izdvojio je i najvažnije projekte pokrenute ili ostvarene u prvih 100 dana mandata:

– Uveli smo potpunu transparentnost proračuna, vidljivu na našoj novoj službenoj internetskoj stranici kroz koju svi građani mogu vidjeti sve isplate iz proračuna od 1. siječnja ove godine i imati uvid na što se troši svaka proračunska kuna što je ujedno bilo i predizborno obećanje dano građanima. Intenzivno radimo na izradi idejnog rješenja i modela financiranja opatijskog gradskog bazena u kojem će trenirati i opatijski vaterpolisti. Započeli su planovi za rekonstrukciju nogometnog igrališta i pronalaženje terena za pomoćno igralište NK Opatije. Pristupilo se rješavanju imovinsko-pravnih odnosa na zemljištu namijenjenom za izgradnju garaže Črnikovica. Osnovan je radni tim koji intenzivno u suradnji s Društvom arhitekata Rijeka radi na pripremi urbanističko arhitektonskog natječaja za područje Slatine (Trga i plaže Slatina s Pančerom).

U ovom kratkom periodu izradili smo svu projektnu dokumentaciju i ishodovali građevinsku dozvolu za Sportsko-rekreacijski centar Poljane nakon čega će uslijediti prijava sufinanciranja projekta na otvoreni EU natječaj kako bi se pokušalo dobiti bespovratna EU sredstva. Riječ je o manjem sportskom centru namijenjenom u prvom redu žiteljima Poljana. Nakon sugestija građana, mještana Ike pristupili smo izmjenama projektne dokumentacije za Uređenje i interpretacija povijesnog škvera u Iki, pri kraju je priprema dokumentacije za podnošenje zahtjeva nadležnom tijelu za odobrenje izmijenjenog projekta. Pokrenuto je rješavanje imovinsko-pravnih odnosa za Vatrogasni put Ika – na lokaciji Vrh Ike s ciljem rješavanja problema pristupa zgradama koje nemaju kolni pristup– vatrogasni pristup dužine cca 150 metara iz smjera Ulice braće Honovića.

Prijava na natječaj EU fondova za dogradnju OŠ „R. K. Jeretov“ nije bila moguća zbog neriješenih imovinsko-pravnih odnosa, iako je prethodna vlast tvrdila suprotno. Taj projekt, naravno, ide dalje, a prvo moramo riješiti imovinsko-pravne odnose, u Rebalansu Proračuna predviđamo značajna sredstva, 570 tisuća kuna za taj važan projekt. U cilju dodatnog približavanja našim građanima sklonijim društvenim mrežama po prvi put je pokrenuta i Facebook stranica Grada Opatije putem koje je moguće pratiti sva aktualna događanja u našem gradu, rekao je gradonačelnik Fernando Kirigin na današnjoj konferenciji za novinare.

– Pred nama je i sjednica Gradskog vijeća na kojoj će se naći nekoliko iznimno važnih tema. Kao jednu od važnijih ističem Izmjene Općih uvjeta parkiranja na području Grada Opatije što će omogućiti moje predizborno obećanje „Do 1000 besplatnih sati parkiranja za sve građane Opatije“. S ciljem da građanima Opatije osiguramo pristupačnu cijenu korištenja parkirne usluge te im olakšamo svakodnevni život građani Opatije će za simboličnih 10 kuna mjesečno dobiti, kada zbrojimo sve pogodnosti, čak 1 042 besplatnih sati parkinga godišnje, naglasio je gradonačelnik.

Što se mijenja u uvjetima parkiranja u Opatiji:

  • stanovnicima Grada Opatije se omogućuje poček od jednokratno 2 sata dnevno na otvorenim parkiralištima u zonama parkiranja 0 i 1 uz mogućnost izmještanja automobila unutar tih 120 minuta na više lokacija parkiranja pod naplatom – povlaštena parkirna karta „1.000 sati“ (cijena je simboličnih 120,00 kn godišnje – 10 kn mjesečno)
  • ukinute su zone 0a i 0b te su parkirališta iz zone 0a prebačena u 0 što predstavlja pojeftinjenje s 12 na 10 kuna, dok je dio zone 0b, parkiralište u Maršala Tita od pješačkog prijelaza ispred zgrade Thalassotherapije do raskrižja s Ulicom dr. Maxa Josepha Oertela, prebačen u 0 zonu, a parkiralište u Ulici Joakima Rakovca, od izlaza iz garaže Slatina do Nove ceste, prebačeno u 1. zonu čime je omogućeno povlašteno parkiranje na toj lokaciji
  • dodatno je proširena lokacija za povlašteno parkiranje za stanare u zoni 0, u Ulici maršala Tita od hotela Palace do spoja s izlaznom cestom iz hotela Adriatic
  • dodatno je proširena lokacija za povlašteno parkiranje za sve ostale korisnike povlaštenog parkiranja od raskrižja s ulicom dr. M. J. Oertela do spoja s izlaznom cestom iz hotela Adriatic
  • proširuju se lokacije za povlašteno parkiranje za zaposlenike na dodatna dva  bloka, Sjever (Ulica Vrutki i izdvojeno parkiralište na spoju Put Plahuti i Šetalište C. Sylva) i Zapad (Ika Dražina)
  • na parkiralištu groblje Volosko omogućeno je povlašteno parkiranje za sve kategorije
  • na zatvorenom parkiralištu Vrh Ike omogućeno povlašteno parkiranje za zaposlenike
  • uz povlaštenu parkirnu kartu „1.000 sati“ građani Opatije imaju besplatno parkiranje sve dane vikenda i blagdana u studenom, prosincu, siječnju i veljači. Time za cijenu povlaštene parkirne karte „1.000 sati“ u iznosu od 10 kn mjesečno dobivaju 1.042 besplatna sata godišnje
  • parkirališta Ulica i Plato Črnikovica te Obala Frana Supila postaju parkirališta s cjelogodišnjom naplatom, sukladno zahtjevu mjesnog odbora Volosko
  • parkiralište Uvala Dražina postaje dio zone 0, ali je skraćen period naplate na od lipnja do rujna te omogućeno povlašteno parkiranje za sve kategorije čime će mještani Ike imati povoljne uvjete parkiranja

– Rad Uprave gradske tvrtke Opatije 21 na izmjena ovih Općih parkirnih uvjeta trajao je mjesecima. Raznim analizama i simulacijama se nastojalo postaviti sustav koji neće generirati gubitke trgovačkog društva, a ni neku preveliku dobit obzirom da je parkiranje komunalna djelatnost što se je na kraju i postiglo. Uvođenjem ovih novih Općih parkirnih uvjeta odgovorno tvrdim da Opatijci i Opatijke imaju najpovoljnije uvjete parkiranja u Hrvatskoj, regiji, a i šire. Povoljnije može još jedino biti potpuno ukidanje naplate parkiranja što bi dovelo na ovaj premali broj parkirnih mjesta do kaosa u prometu u mirovanju – parkiranju. Napominjem, da će po prihvaćanju ovih izmijenjenih Općih parkirnih uvjeta od strane Gradskog vijeća Grada Opatije implementacija istih u sustav (preprogramiranje softvera, izmjena tabela s obavijestima…)  trajati oko 60 dana od kada će ti novi povoljni uvjeti parkiranja za naše građane stupiti na snagu, rekao je Igor Štok, direktor Opatije 21 d.o.o.

Zamjenica gradonačelnika Kristina Đukić govorila je o projektima vezanim uz obrazovanje  te o radu Stožera civilne zaštite Grada Opatije:

–  Otvorili smo Centar inovacija u turizmu Hubbazia – u tijeku su prijave za drugi obrazovni ciklus mladih s poslovnom idejoo, osigurano je 9 pomoćnika u nastavi u OŠ R. K. Jeretov sredstvima Europskog socijalnog fonda, uvedeno je besplatno učenje drugog stranog jezika u nižim razredima, odnosno učenje talijanskog jezika od 1. do 3. razreda, a organizirana je na zahtjev roditelja isključivo jednosmjenska nastava. Za radne bilježnice, bilježnice i ostale školske potrepštine koje opterećuju kućni budžet roditelja osigurana je za učenike nižih razreda jednokratna pomoć u visini od 300 kuna, viših razreda 500 kuna i 750,00 kn za srednjoškolce. Donesena je i odluka da će Grad Opatija financirat povećane troškove marende učenika osnovne škole kako se ne bi dodatno opterećivao kućni budžet roditelja.

Epidemiološke mjere onemogućile su organizaciju velikih manifestacija, ali smo se prilagodili i ispunili ljeto zanimljivim sadržajima. Održani su mnogobrojni sastanci s organizatorima manifestacija, Stožera civilne zaštite Grada Opatija, a sve u cilju očuvanja epidemiološki povoljne situacije odnosno imidža zdravstveno sigurne destinacije. Tome smo posvetili puno pozornosti, od dobre i pravovremene komunikacije prema gostima, kao i turističkim djelatnicima za koje su organizirane edukativne radionice vezane uz COVID 19, do kvalitetne organizacije usluge PCR i brzog antigenskog testiranja koja je bila dostupna na 4 lokacije, radnim danom i vikendom uključujući i praznike, rekla je zamjenica Kristina Đukić.

Rebalans Proračuna 2021.

 Upravo smo dovršili Prijedlog Rebalansa Proračuna za 2021. koji ćemo uputiti Gradskom vijeću. Osnovna odrednica izmjena je smanjenje ukupnog proračuna za 13,4 milijuna kuna, odnosno smanjenje s 204,9 na 191,5 milijuna kuna.

Suočeni smo s činjenicom da je u Proračunu potrebno osigurati dodatna sredstva za investicije koje su planirane u manjem iznosu, a zbog povećanja tržišnih cijena se ne mogu realizirati u okviru inicijalno planiranih sredstava. Prije svega radi se o projektu uređenja Villa Angioline za koju moramo izdvojiti dodatnih 1,5 milijuna kuna. Nadalje, za projekt uređenja prostora za Udrugu osoba s invaliditetom moramo osigurati dodatnih 500 tisuća kuna. I ovaj projekt se sufinancira iz bespovratnih sredstava EU fondova, ali nam je odobren manji postotak sufinanciranja. Za Dom u Veprincu moramo dodatno osigurati 200 tisuća kuna za opremanje namještajem. Također, planirali smo povećanje poticaja i potpora za poduzetnike za 1 milijun kuna kako bi osigurali nastavak Programa poticanja zapošljavanja i poduzetništva i razvoja zaleđa. U rebalans smo uvrstili i 570 tisuća kuna za izradu projektne dokumentacije za nadogradnju OŠ „ R. K. Jeretov“ koju želimo imati spremnu za prijavu na europske fondove, kao i 200 tisuća kuna za projektnu dokumentaciju za izgradnju bazena u Opatiji, kazao je gradonačelnik.

Prvi razlog az Rebalans je pomicanje nekoliko projekata koji se sufinanciraju iz bespovratnih sredstava EU ili nacionalnih fondova, ukupne vrijednosti 35,7 milijuna kuna u sljedeću 2022. Naime, u planu za 2021. bila su dva projekta koja su trebala biti prijavljena na natječaje za  dodjelu bespovratnih sredstava, ali je sada izvjesno da do kraja godine ovi natječaji neće biti raspisani.  Radi se od izgradnji vatrogasnog doma vrijednosti 29 milijuna kuna te III. fazi uređenja MOHO centra vrijednosti 1 milijun kuna. Dodatno, najavljena investicija izgradnje trgovačko-poslovnog centra na Kuku neće započeti do kraja godine pa slijedom toga pomičemo investiciju izgradnje 3. ceste budući da se ova investicija trebala financirati iz komunalnog doprinosa i sufinanciranja od strane investitora. S druge strane imamo povećanje rashoda u iznosu 17,6 milijuna kuna za investicije koje su bile planirane u 2020., ali se nisu izvršile već se prenose u ovu godinu. U Planu Proračuna za 2021. g. uvrštena su značajna sredstva očekivana od komunalnog doprinosa, čak 33 milijuna kuna, koji je do sada ostvaren svega 13%. Planirani doprinosi su realno neostvarivi te smo stoga rebalansom proračuna morali ove prihode značajno smanjiti za čak 16,7 milijuna kuna odnosno za 50%, pojasnila je pročelnica Upravog odjela za financije i društvene djelatnosti Tamara Sergo.

Fotogalerija
Opatija