16. Festival kamelija u znaku 180 godina opatijskog turizma

16. Festival kamelija koji se održava od 18. do 24. ožujka bit će u znaku proslave 180. godina turizma u Opatiji.

Festival donosi nekoliko zanimljivih programa koji će se održati u Vili Angiolini, na lokaciji gdje je opatijski turizam začet. Zainteresirana publika tako će u Vili Angiolini moći uživati u prezentaciji japanske ikebane, saznati zanimljivosti o kamelijama na predavanju Jana Bernda Urbana, kao i prisustvovati predstavljanju prve tri hrvatske poštanske marke – hrvatske flore, s motivom kamelije. Predstavnici Hrvatske pošte prošle su godine na izložbi fotografirali kamelije i izabrali dvije – Alba plenu i Desire, dok im je kao prva opatijska kamelija predložena Rubra simplex te ova tri cvijeta krase tri nove poštanske marke koje će se prodavati u svim filatelističkim poštama u Hrvatskoj.  Za ovu prigodu Filatelističko- numizmatičko društvo Rijeka napravilo je pečat prvog dana, koji će se koristiti 22. 3. ( petak ) u opatijskoj pošti.

U sklopu Festivala kamelija, za učenike nižih razreda osnovne škole bit će organizirane radionice sadnje sjemena i reznica. 

Središnji događaj Festivala bit će trodnevna izložba kamelija u UP Juraj Šporer, gdje će biti odabran najljepši cvijet. Na izložbi će se moći razgledati cvjetovi kamelija, pogledati radove opatijskih učenika i vrtićara, ali i kupiti suvenir vezan uz kameliju (šalice, privjesci, čokolade…) te sadnice kamelije. Ljubitelji čaja moći će degustirati čaj listova camellie sinensis, uzgojene na Veprincu.

Festival će svojim nastupima obogatili zbor Zajednice Talijana Opatija, zbor Osnovne škole „R. K. Jeretov“, mališani Dječjeg vrtića Opatija, Hotelijersko-turistička škola Opatija, Rajka Jurdana Šepić te Opatijski kukali.

Opatija i kamelija povezane su od davnina, točnije od kada je izgrađena Vila Angiolina, a u njenom perivoju rastu  grmovi ovog prekrasnog cvijeta. Sedamdesetih godina prošloga stoljeća u raznim turističkim brošurama kamelija se počela spominjati kao simbol Opatije. Najveći štovatelji kamelije danas su okupljeni u opatijskoj Udruzi ljubitelja kamelija Opatija koja je osnovana 2008. godine s ciljem promocije kamelije i Opatije. Jedan od njenih osnivača i idejni začetnik je Jan Bernd Urban, a Udruga trenutno broji sedamdesetak članova. Udruga je i glavni organizator opatijskog Festivala kamelija.

 

PROGRAM:

18., 19. i 20. ožujka  – Radionice o uzgoju kamelija u OŠ Volosko, Veprinac i Ičići

18. ožujka, u 16:00 sati – Radionica o uzgoju i njezi kamelija za građane, ispred Kamelijeta u Parku Angiolina

19. ožujka, u 17:00 sati – Prezentacija izrade japanske ikebane u Vili Angiolini

20. ožujka, u 17:00 sati – Predavanje Jana Bernda Urbana u Vili Angiolini “Kamelije – promotor turizma Opatije”

21. ožujka, četvrtak u 11:00 sati – Predstavljanje prve hrvatske poštanske marke s motivom kamelije u Vili Angiolini

22. ožujka, petak u 17:00 – Svečano otvaranje izložbe u Umjetničkom paviljonu Juraj Šporer

 

23. ožujka, subota

10:00 – 19:00 – Otvorena izložba

12:00 – Kukali s kamelijama

12:00 – 14:00 – Oslikavanje dječjih lica ispred UP Juraj Šporer

13:00 – Zbor OŠ R.K.Jeretov Opatija, ispred UP Juraj Šporer

 

24. ožujka, nedjelja:

10:00 – 17:00 – Otvorena Izložba

11:00 – 13:00 – Oslikavanje dječjih lica ispred UP Juraj Šporer

12:30 – Dječji vrtić Opatija ispred UP Juraj Šporer

17:00 – Svečano proglašenje najljepšeg cvijeta i grma kamelije te literarnih i likovnih radova djece OŠ R. K. Jeretov Opatija i vrtića Opatija

 

 

Opatija