Dani regionalnog razvoja i fondova Europske unije – Nove prilike

Dani regionalnog razvoja i fondova Europske unije – Nove prilike

U Opatiji se održava konferencija “Dani regionalnoga razvoja i fondova Europske unije – Nove prilike”.

S konferencije je predsjednik Vlade Andrej Plenković poručio kako će Hrvatska do 2030. godine uhvatiti korak i s najrazvijenijim zemljama Europske unije.

– Ukupni trenutni score između uplaćenih i sredstava koja smo dobili je 50 milijardi kuna u plusu i mislim da je to najbolja poruka onima koji dvoje oko benefita integracije Hrvatske u Europsku uniju. Danas, osam godina nakon ulaska naše države u punopravno članstvo Europske unije postigli smo da smo država koja se uvažava i respektira. Ovu sjajnu poziciju za koju se Hrvatska uspjela izboriti za desetljeće pred nama, tu snažnu financijsku potporu sada treba na dobro organiziran i strukturiran način iskoristiti. Pozivam sve aktere koji u tome participiraju da preuzmu aktivnu ulogu i budu partner Vladi, naglasio je predsjednik Vlade.

Okupljenima se obratio i potpredsjednik Vlade i ministar financija Zdravko Marić koji se osvrnuo na ulazak Hrvatske u EU zonu i uvođenje eura.

– Na početku mandata jedan od strateških ciljeva ove Vlade bila je konsolidacija javnih financija. Podsjetit ću da je Hrvatska samim potpisom ugovora o pristupanju Europskoj uniji preuzela obvezu uvođenja eura, međutim, kada će se to dogoditi ovisi o ispunjavanju određenih kriterija. Konsolidacija i stabilizacija javnih financija dovela nas je u poziciju da možemo eksplicitno izraziti našu namjeru da uđemo u tečajni mehanizam ERM2. Proteklih mjeseci i godina najveći je fokus bio na fiskalnom dijelu, nažalost proteklih tjedana još jedan kriterij dobiva značajnu ulogu, a to je inflacija. U ovom trenutku i unatoč određenim izazovima, Hrvatska ispunjava svih tih pet kriterija i to ćemo činiti i u idućem razdoblju, dodao je Marić.

Pozdravne riječi okupljenima u opatijskom hotelu Ambasador uputila je i ministrica regionalog razvoja i fondova Europske unije Nataša Tramišak. Naglasila je da je Hrvatska ove godine zabilježila povijesne, rekordne rezultate u korištenju fondova Europske unije, kako po pitanju ispregovaranih sredstava za novo financijsko razdoblje, tako i u korištenju sredstava koja su već na raspolaganju. Istaknula je kako je iz instrumenta Nove generacije EU već raspisan poziv za male i srednje poduzetnike u ukupnom iznosu od 1,14 milijardi kuna. Osvrnula se i na proteklo financijsko razdoblje 2014. -2020. u kojem je stečeno veliko iskustvo i znanje da bi razdoblje nove financijske perspektive i korištenje sredstava iz EU fondova, koja su Hrvatskoj na raspolaganju, bilo još bolje i učinkovitije.

– Naučili smo da fondovi ne funkcioniraju kao lista želja, ali su svakako prilika koja se ne smije propustiti. Iznimna je važnost ravnomjernog razvoja svih dijelova Hrvatske i jednakih prilika za korištenje EU fondova, te je stoga i napravljena nova statistička podjela Hrvatske na četiri regije – Sjevernu Hrvatsku, Panonsku Hrvatsku, Jadransku Hrvatsku i Grad Zagreb, kazala je Tramišak.

Otvorenju konferencije “Dani regionalnog razvoja i EU fondova” nazočili su i ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković, ministar prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine Darko Horvat, ministrica poljoprivrede Marija Vučković, ministar gospodarstva i održivog razvoja Tomislavi Ćorić, ministar rada i mirovinskog sustava i socijalne politike Josip Aladrović, ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs, ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek, župan Primorsko-goranske županije Zlatko Komadina  i gradonačelnik Grada Opatije Fernando Kirigin.

 

Search
Generic filters
Promijeni veličinu teksta
Promijeni kontrast
Opatija