3. Susret NEF-a Hrvatske i 20. rođendan DGV-a grada Opatije

U sklopu projekta „Za dječji glas u Europi“ koji provode Društvo „Naša djeca“ Opatija i Savez DND-a Hrvatske uz podršku Ministarstva vanjskih i europskih poslova, u Opatiji će se od 26. do 28. studenog održati 3. Susret NEF-a Hrvatske (Nacionalnog foruma dječjeg vijeća Eurochild-a), u okviru kojeg će Dječje gradsko vijeće Grada Opatije obilježiti 20 godina svog postojanja i djelovanja.

Na Susretu će sudjelovati članovi prvog saziva NEF-a Hrvatske iz Čabra, Zaboka, Nove Gradiške, Velike Gorice, Opatije i Mreže mladih savjetnika pravobraniteljice za djecu sa svojim mentorima, a bogat program susreta te obilježavanja jubileja DGV-a najavile su na konferenciji za medije održanoj u Društvo „Naša djeca“ Opatija tajnica DND-a Opatija Sanja Škorić, zamjenica gradonačelnika Grada Opatije Kristina Đukić i dječja gradonačelnica Lucija Čerina.

Sanja Škorić predstavila je projekt „Za dječji glas u Europi“ čiji je cilj povećanje znanja i vještina djece i mladih u Hrvatskoj o Europskoj uniji te njezinim vrijednostima i politikama za aktivno sudjelovanje u demokratskim procesima na razini Europske unije.

– Održane su edukacije o dječjim pravima i aktivnom dječjem sudjelovanju, o Europskoj uniji i pravima djece u digitalnom okruženju te su unaprijeđena znanja potrebna za kreativno, kritično i sigurno korištenje interneta. Projektom smo pridonijeli razvoju demokratske svijesti djece, potaknuli smo njihovo aktivno i učinkovito sudjelovanja u razvoju demokratskih odnosa u lokalnoj zajednici i društvu, na nacionalnoj i EU razini, s osloncem na načela ljudskog dostojanstva, demokracije, pravde i mirotvorstva kako bi se osposobili za digitalno građanstvo i demokratsku kulturu, istaknula je Škorić. Kazala je kako su opatijski primjeri dobre prakse dječje participacije prepoznati diljem zemlje, ali i Europe, a pohvale su dobili i na nedavno održanoj 38. konferenciji Nacionalne mreže Secours Populaire u francuskom Lionu, na kojoj je sudjelovalo 2 tisuća predstavnika zemalja iz cijelog svijeta kojima su projekte opatijskog DND-a i DGV-a predstavile Sanja Škorić i Antonia Katić.

Zamjenica gradonačelnika Kristina Đukić pohvalila je rad vrijednih članova DND-a, kao i malih gradskih vijećnika i njihovih mentora te čestitala 20. obljetnicu Dječjeg gradskog vijeća Grada Opatije.

– U Gradu Opatiji iznimno smo ponosni dvadesetogodišnjom tradicijom rada našega Dječjeg gradskog vijeća te činjenicom da je u tih 20 godina kroz aktivnost DGV prošlo  više od 280 djece. Jedino smo dječje vijeće u Hrvatskoj koje ima svoj mali proračun (12.000,00 kn) i daje prijedloge za veliki gradski proračun. Jedino smo dječje vijeće u Hrvatskoj čiji su vijećnici od 2010. godine aktivno uključeni u donošenje politika za djecu na nivou Europske unije. Dječje gradsko vijeće Grada Opatije predstavlja dobar primjer suradnje djece i odraslih u gradu te smo zbog toga dobitnici vrijednih nagrada i priznanja kako u našoj zemlji tako i izvan nje. Na svjetskom Summitu Gradova prijatelja djece održanom u organizaciji UNICEF-a u Kölnu 2019. Opatija je svrstana na popis 20 najboljih svjetskih gradova prijatelja djece koji potiču inovativna i nadahnjujuća rješenja i projekte za poboljšanje dječjih prava, istaknula je zamjenica gradonačelnika Kristina Đukić.

Dječja gradonačelnica Lucija Čerina predstavila je program trodnevnog Susreta NEF-a i proslave 20- rođendana DGV-a koji će se odvijati u Centru Gervais te prostorijama DND-a Opatija.

– Program započinje svečanim otvorenjem Susreta u Centru Gervais u petak prije podne te prezentacijama projekata Za dječji glas u Europi. Održat će se i radionice na kojima će se predložiti smjernice obilježavanja Dana Europe 2022. godine za Dječja vijeća i Dječje forume. Poslije podne je rezervirano za proslavu 20. godišnjice Dječjeg gradskog vijeća Grada Opatije na kojoj će biti promovirana Monografija DGV-a u kojoj su navedeni svi sazivi i projekti kojima su se mali vijećnici bavili tijekom 20 godina, kazala je Lucija te dodala kako će nakon svečanosti svi sudionici Susreta prošetati Opatijom koja tog dana pali lampice i otvara Najljepši Advent uz more.

U subotu će se održati predavanja i radionice o mentalnom zdravlju djece pod vodstvom dr.sc Sanje Katalinić, dr.med. specijalistice psihijatrije te će se održati radionice na kojima će se izrađivati kriteriji za novi saziv NEF-a Hrvatske. Poslije podne će se organizirati Potraga za blagom DGV-a i interaktivna šetnja te razgledavanje Opatije.

Nedjeljni program održat će se u prostorijama DND-a na temu obilježavanja Međunarodne godine voća i povrća uz radionice projekta „Zdravo i fino“ pod vodstvom DND-a Zabok. Susret će završiti donošenjem zaključaka.

Za vrijeme trajanja Susreta u lobiju Centra Gervais bit će postavljena izložba fotografija svih dosadašnjih saziva DGV-a.

Opatija