30 godina Primorsko-goranske županije

Okrunjena dodjelom godišnjih nagrada i nagrada za životno djelo, svečanom akademijom u Kristalnoj dvorani Hotela Kvarner u Opatiji obilježen je Dan Primorsko-goranske županije i proslavljena velika, 30. obljetnica od njezina konstituiranja kao regionalne samouprave.

Uz nazočnost predsjednika RH Zorana Milanovića, župana Matije Posavca i Željka Kolara, saborskih zastupnika Erika Fabijanića i Sanje Udović, rektorice Sveučilišta u Rijeci Snježane Prijić-Samaržije i nadbiskupa Matu Uzinića, svečanosti su prisustvovali županijski vijećnici, gradonačelnici i načelnici s područja županije, konzuli, pročelnici, ravnatelji državnih i županijskih institucija, gospodarstvenici, kulturni i turistički djelatnici, umjetnici i drugi ugledni gosti.

Župan Zlatko Komadina u svom obraćanju je istaknuo kako je put Županije posljednjih 30 godina bio izrazito dinamičan, a napravljeni su veliki i vidljivi iskoraci.

– Neke ustanove poput naših županijskih bolnica na Rabu, Lošinju, Crikvenici i Opatiji doživjele su potpunu transformaciju, razvili smo Platak kao najveći prostor sporta i rekreacije u županiji, valorizirali našu kulturnu baštinu na čelu s projektom “Putovima Frankopana” i glazbenom ostavštinom Ivana Matetića Ronjgova. Posebno smo vodili računa o podizanju standarda zaštite prirode i okoliša, poticali razvoj naših ruralnih područja, poduzetništva, poljoprivrede, razvili partnerski odnos s našim gradovima i općinama te očuvali političku i proračunsku stabilnost, posvećeni svakom dijelu naše županije – priobalju, Gorskom kotaru i našim otocima, rekao je župan i dodao da značajne benefite razvoju županije donosi euro kao službena valuta i ulazak Hrvatske u Schengenski prostor.

– Volio bih da ove otvorene granice ne budu motiv za iseljavanje već poziv za povratak i useljavanje. Županija su u prvom redu ljudi koji žive na ovom prostoru omeđenom administrativnim granicama, a možemo biti ponosni što naš kraj čine vrijedni i tolerantni ljudi, rekao je župan i zahvalio svim suradnicima i partnerima što je zajedničkim naporom učinjeno da ova Županija već godinama bude u vrhu Hrvatske.

Župan je pozvao da nastavimo zajedno razvijati Primorsko-goransku županiju kao društveno pravednu, konkurentnu, održivu i pametnu regiju poželjnu za život i rad, kao regiju znanja, poticajnu za kreativni razvoj, otvorenu za nove ideje i inspirativnu za našu mladost.

– Svečanost je povod za refleksiju na učinjeno posljednjih trideset godina, rekao je predsjednik Milanović čestitajući Dan Primorsko-goranske županije koja se, prema riječima predsjednika, ističe po urednoj administraciji i dugogodišnjoj praksi dobrog upravljanja, ali i prirodnim posebnostima poput spoja mora i planina po kojima je jedinstvena i u europskim okvirima.

Priznanja za izvrsnost i doprinos boljitku Županije laureatima su uručili župan i predsjednik Županijske skupštine Marko Boras Mandić koji je, najavljujući dobitnike nagrada, istaknuo da možemo biti privilegirani da živimo u ovom kraju. U kraju u kojem je stvarana pismenost, zakonodavstvo pa i odigrana prva nogometna utakmica i patentirani prvi izumi. Sve je to ugrađeno u tkivo primoraca i gorana i postavlja visoke ciljeve, kazao je i uputio zahvale, uz ostale, gradonačelnicima i načelnicima, predsjedniku RH, premijeru i posebno županu Komadini koji je ugradio puno osobnosti u Županiju i bio predan njezinom ravnomjernom razvitku.

Dobitnici nagrade za životno djelo su Ivan Janeš i Ivo Usmiani dok su godišnje nagrade dodijeljene Boćarskom klubu „Sv. Jakov“ Jadranovo, Katedri Čakavskog sabora Grobnišćine i Robertu Mohoviću. U ime svih laureata zahvalio je gospodin Ivan Janeš rekavši kako je čast i ponos svake osobe služiti svom kraju i zajednici, a svaki od dobitnika uložio je rad, ljubav, znanje, energiju i puno odricanja u ono što radi dok je ključna i podrška suradnika i prijatelja. Izrazivši zahvalnost na priznanju, istaknuo je da nagradu Županije prima kao treći Goranin i prvi iz čabarskog kraja.

Izvor: PGZ.hr

 

Fotogalerija
Opatija