Predavanje za studente Pravnog fakulteta u sklopu projekta Klinika za javno pravo

Predavanje za studente Pravnog fakulteta u sklopu projekta Klinika za javno pravo

Grad Opatija kao Stručna baza Sveučilišta u Rijeci nastavlja suradnju s Pravnim fakultetom u sklopu kolegija Klinika za javno pravo u okviru kojeg studenti završnih godina studija dolaze na terensku nastavu u Grad.

Predavanje o zanimljivostima rada u jedinici lokalne samouprave danas su u Gradskoj vijećnici održali pročelnica Upravnog odjela za lokalni politički sustav i upravljanje imovinom Helena Masarić, pročelnik Upravnog odjela za komunalni sustav i zaštitu okoliša Filip Vlah i voditeljica Odsjeka za utvrđivanje i naplatu prihoda Marija Randić.

Studenti su mogli čuti konkretne primjere iz prakse rada u gradskoj upravi još od 1993. kada je ona u Hrvatskoj i utemeljena u današnjem obliku pa sve do budućih smjernica za objedinjavanje i spajanje pojedinih gradova i općina što će Vlada RH poticati u narednom razdoblju do 2026. godine. Prezentirane su i konkretne ovlasti Grada Opatije u području predškolskog odgoja i osnovnog školstva, socijalne politike, proračun kao temeljni financijski dokument te teme iz komunalnog gospodarstva koje su iznimno važne za svakodnevni život svakog građanina. Stoga je upravno pravo kao grana prava najvažnije u našim svakodnevnim životima jer podrazumijeva sve važno za ostvarivanje pojedinih prava građana u svim životnim fazama, istaknuto je.

Pročelnici su studentima zaželjeli uspješan završetak studija te da se barem neki od njih zaposle u javnoj upravi koja se stereotipno doživljava kao tromi sustav, no stvarnost je zapravo sasvim drugačija te rad u gradovima i općinama mladim ljudima nudi mnoge izazove i široka znanja.

Opatija