Potencijali za razvoj luksuznog turizma na Kvarneru

O temi što Kvarner kao destinacija visoke kvalitete nudi gostima danas su na konferenciji Novog lista pod nazivom “Potencijali za razvoj luksuznog turizma na Kvarneru” u opatijskom hotelu Ambasador govorili Nikolina Brnjac, ministrica turizma i sporta, Robert Pende, ravnatelj Uprave za razvoj poduzetništva, investicije i konkurentnost turističkog gospodarstva pri Ministarstvu turizma i sporta, Kristjan Staničić, direktor Hrvatske turitičke zajednice (HTZ), Fernando Kirigin, gradonačelnik Grada Opatije, Nenad Nizić, predsjednik Grupacije jedinstvenih luksuznih hotela HGK, Božo Skoko, komunikacijski stručnjak, Irena Peršić Živadinov, direktorica Turističke zajednice Kvarnera, Fiorela Morožin, COO Liburnia Riviera Hotela, Kristijan Pavić, predsjednik Uprave ACI d.d., Rudi Štefan, chef i vlasnik restorana Pelegrini, Neven Tarle, CEO Remax Centar nekretnina te Andrija Šimić, vlasnik pomorske agencije Simmor marine LTD. Panelima je moderirao Mislav Togonal.

– U vremenu pandemije luksuz  je u prvom redu sigurnost, ali i odgovarajući smještajni kapaciteti, uz našu probranu gastronomija i održivost turističke destinacije. Hrvatska ima velike mogućnosti kroz luksuzne hotele, luksuzne vile, marine i vrhunske restorane. Autohtona lokalna ponuda, turizam doživljaja, strateške su smjernice nove strategije održivog razvoja turizma Hrvatske. U Primorsko-goranskoj županiji izgradnja marina, osobito marine Porto Baroš važna je za smjer razvoja. Hrvatska je kroz nacionalni plan oporavka i otpornosti uspjela izboriti 2,2 milijarde kuna za tranziciju turističkog sektora i razvoj novih turističkih proizvoda. Uz to nam je jako važan i naš kadar koji radi u turizmu, gdje planiramo izdvojiti 10 milijuna kuna za nove obrazovne programe namijenjene mladima, istaknula je ministrica Brnjac.

– Govoreći o povijesti opatijskog turizma ona je naslijeđem, ali i infrastrukturno, usmjerena na luksuzni turizam. Još uvijek ima zapuštenih vila, no privatni sektor tu treba prepoznati poslovnu priliku. Vlasnik LRH i svi ostali hotelijeri koji djeluju u Opatiji ili tek dolaze svjesni su važnosti prepoznatljive arhitekture koju treba sačuvati. Moramo dizati kvalitetu za što prostora, naravno, još uvijek ima. Pandemija je pokazala da su u Opatiju ovoga ljeta došli neki drugi gosti, oni veće platežne moći i to je dobar put kojim trebamo ići. Lokalne samouprave nemaju financijski potencijal same dizati kvalitetu destinacije, potrebna nam je sinergija grada i investitora. Mi možemo ulagati u infrastrukturu, uz europske fondove i tako ujednačiti razvoj cijelog područja. U Opatiji već nudimo iznimno vrijedne popratne manifestacije koje goste privlače u destinaciju, poput Adventa ili RetrOpatije. Imamo kvalitetne partnere u turističkom gospodarstvu, a moja je dužnost štititi interes građana te mislim da se interesi mogu spojiti jer želimo održivu destinaciju i potpuno sam optimističan u vezi opatijske turističke budućnosti, naglasci su gradonačelnika Fernanda Kirigina na održanom panelu.

Gradonačelnik Rijeke, Marko Filipović naglasio je kako Rijeka doživljava tranziciju iz industrijskog u turistički grad. Pripreme za izgradnju marine Porto Baroš napreduju, kad se spoji znanje i iskustvo ACI-ja s grupom Gitone koja je ušla u opatijske hotele, Rijeka bi mogla značajno profitirati. Početkom 2025. očekujem da će prve jahte uploviti u Porto Baroš, a tu je još i područje Dječje bolnice na Kantridi koja uskoro seli u novu zgradu na Sušaku te je pred Rijekom nova turistička perspektiva, istaknuo je Filipović.

Fotogalerija


Opatija