Susret savjeta mladih Križevaca, Opatije i Rijeke

Krajem prošloga tjedna održan je dvodnevni susret Savjeta mladih triju gradova- Križevci, Opatija i Rijeka u Opatiji i Rijeci.

U Gradskoj vijećnici Grada Rijeke prisutne je pozdravila pročelnica Odjela gradske uprave za odgoj i školstvo, Sanda Sušanj te predsjednik Savjeta mladih Grada Rijeke, Biagio Mazzone.

Pročelnica Sušanj navela je kako je nužno jačanja međusobnih prijateljskih veza na obostranu dobrobit mladih u Gradu Opatiji, Gradu Križevcima i Gradu Rijeci.

U radnom dijelu sastanka, Lana Golob prezentirala je riječki model Građanskog odgoja i obrazovanja kolegama iz Križevaca. Grad Rijeka je školske godine 2016./2017. uveo Građanski odgoj u riječke osnovne škole kako bi promicao nenasilje, toleranciju i solidarnost te kod učenika razvijao ljudske vrijednosti koje se temelje na prihvaćanju i uključivanju različitosti te poštovanju ljudskih prava kao i na razumijevanju života u građanskom društvu. Imajući u vidu važnost tih tema, kao i nužnost provođenja Građanskog odgoja i obrazovanja kao zasebnog nastavnog predmeta u cilju razvoja kvalitetnijeg društva, Grad Rijeka besplatno ustupa sve materijale za provođenje ovog programa svim jedinicama lokalne i regionalne samouprave, odnosno svim školama koje za tim iskažu interes, odnosno odluče provoditi program. Grad Opatija program građanskog odgoja provodi u svojoj osnovnoj školi od 2018. godine.

Budući da su Grad Opatija i Grad Rijeka ponosni nositelji Certifikata Grad za mlade za razdoblje od 2021. do 2024. godine, a Grad Križevci planira prijavu na slijedeći poziv, Ines Jerkić i Lucija Kero prezentirali su svoja iskustva u postupku pripreme i prijave projektnog obrasca na poziv Certifikat Grad za mlade. Postupak certificiranja provodio se kroz evaluaciju standarda kvaliteta lokalnih politika za mlade  kroz osam tematskih područja – participacija, demografski poticaji i mjere, zapošljavanje, mobilnost, zdravlje i sport, rad s mladima i kultura, obrazovanje i informiranje.

Vrijedi istaknuti kako je Certifikat svojevrsno priznanje gradovima koji predano rade na stvaranju uvjeta za kvalitetan život te osobni i profesionalni rast svojih mladih.

Zaključno su predstavnici Savjeta mladih Primorsko- goranske županije, Robert Matić i Kristian Tončić te savjetnik za društveno poduzetništvo i mlade iz PGŽ Daniel Trošić prezentirali postupak pripreme strateškog dokumenta nacrta prijedloga Programa za mlade Primorsko-goranske županije za razdoblje od 2021. do 2024. godine.

Unutar nacrta prijedloga PzM PGŽ predstavljena su tri razvojna smjera koja će nedvojbeno doprinijeti pripremi novih strateških okvira za izradu Lokalnih programa za mlade ova tri Grada; Kvalitetno obrazovanje, učenje i zapošljavanje mladih; Društvena uključenost, dobrobit i zdravlje mladih; Uključivanje, povezivanje i osnaživanje mladih.

Drugog dana susreta za sudionike je organiziran obilazak Opatije i predstavljanje Centra za inovacije u turizmu HUBBAZIA.

Ideja za organizaciju ovog susreta nastala je na recentno održanoj Nacionalnoj konferenciji savjeta mladih Republike Hrvatske , a ima za cilj promicanje dugoročne suradnje ova tri Grada u pitanjima od važnosti za mlade, posebice u području obrazovanja, kulture, znanosti, tehnologije, sporta, glazbe i zdravstva.

Opatija