Stručno predavanje “Energija u rukama građana” na Veprincu

U Kulturnom domu Veprinac jučer je održano predavanje “Energija u rukama građana” na kojem su se stanovnici Veprinca i svi zaintersirani građani mogli upoznati s temom ugradnje fotonaponskih centrala na krovove, ali i doznati više o samom pojmu energetska zajednica. Konkretno, stručnjaci su zainteresiranim građanima pojasnili kako se oni mogu udružiti s ciljem proizvodnje električne energije za vlastite potrebe te prodaje viška energije HEP-u, kao i drugim korisnicima koji trebaju električnu energiju.

Glavni konzultant tvrtke Ericsson Nikola Tesla Damir Medved održao je predavanje  naziva “Fotonaponski sustavi” te ujedno predstavio primjere dobre prakse i način na koji djeluje jedna energetska zajednica. Damir Juričić iz Centra za podršku pametnim i održivim gradovima održao je predavanje o alternativnim izvorima financiranja, a Anđela Cvjetković, predsjednica LAG-a Terra Liburna predstavila izradu lokalne razvojne strategije LAG-a.

Organizatori predavanja bili su Grad Opatija i tvrtka 3t cable u cilju zelene tranzicije i daljnjeg razvoja opatijskog zaleđa i energetski održivih zajednica.

Fotogalerija


Opatija