Održana prva u nizu panel diskusija “Poduzetničke ćakule”

U Opatiji je ovoga petka, 04. 02. 2022., u prekrasno uređenim novim prostorima Centra za inovacije u turizmu – Hubbazia koji se smjestio u šarmantnoj Villi Antonio održan prvi od 15 predviđenih poduzetničkih panela za javnost – “Poduzetničke ćakule”. Pod motom “Kada si poduzetnik – nisi sam!” okupljenima su svoja iskustva o međusobnom povezivanju, umrežavanju i suradnjama među poduzetnicima ovoga petka živo i slikovito govorili poduzetnici s iskustvom: Neven Jušić, vlasnik “Kvarner Colora” za završne radove u graditeljstvu i suvlasnik Apartmana “Jušić”, Antun Bašić, direktor tvrtke za upravljanje smještajnim kapacitetima u turizmu – “Gordon Hill” te Mauricio Počekaj, vlasnik nekadašnjih trgovina “Mac Sport”, danas trgovine “Coma”, poznati i kao vlasnik Beach bara Bamba – bar u Ičićima, a danas je idejni autor i vlasnik predivne nove kavane “Kaiser” u centru Opatije. Ujedno, Počekaj je i predsjednik Udruženja obrtnika Opatija. Sve troje panelista zajedno s okupljenima otvorili su zanimljiva pitanja i dali vlastita viđenja na mnoge teme iz domene poduzetničkih veza i povezivanja s ostalim dionicima poduzetničkog i gospodarskog života u Opatiji i okolici.

Tako je Neven Jušić kazao kako je upravo uz pomoć iskusnijih od sebe, prvenstveno svoga oca čiji je poduzetnički trag i njemu otvarao vrata kasnije u poslu, razvio svoj poduzetnički put na kojem nije stao samo na radovima u graditeljstvu, već ga je poduzetnička strast odvela i u turizam, ali i u sport: “Iako smo relativno mala sredina, upravo zbog toga mislim da Opatija i okolica moraju djelovati zajednički, lokalno što više, i u suradnji s lokalnim jedinicama.”

Antun Bašić, dugogodišnji managar na visokim pozicijama velikih firmi, a nekoliko godina i poduzetnik koji zagovara kreativnost i hrabrost je, pak, naglasio i važnost – razmjene ideja u poslovnoj zajednici: “Ideje se moraju iznositi pa ako se putem netko nasloni na jednu vašu ideju, to ne znači da će se isto dogoditi i s preostalima. Prilike treba stalno tražiti, a Opatija sa svojom turističkom pričom, geografskim položajem i mikroklimom ima fantastične pretpostavke za još jači turistički zamah, pogotovo kroz otvaranje jednostavnih i međusobno povezanih uslužnih djelatnosti kao što su vešeraji, uređenje i održavanje okućnica i bazena, usluge čišćenja i peglanja. ”

Predsjednik UO Opatija, Mauricio Počekaj, dao je zanimljivo viđenje i o povezanosti sustava s poduzetnicima: “Sustav je tu da stvori teren, da utvrdi okolnosti poslovanja koje, ako su dobre, privlače poduzetnike same od sebe. Poduzetnici su igrači na tom terenu koji trebaju onda imati hrabrosti i zaigrati na njemu, zatražiti sve dostupne informacije. U našem udruženju stojimo na raspolaganju svima i pomažemo čak i kada se radi o drugim vrstama gospodarskih subjekata. ”

Kako je panel neminovno otvorio i druga pitanja poput nedostatka vlastite radne radne snage s dobrom radnom etikom u odnosu na zapošljavanje stranaca, zatim o aktivnoj politici poduzetništva koju provode tijela poput HZZ-a ili jedinica lokalnih samoupravi, o hrabrosti potrebnoj za pokretanje vlastitoga posla, prisutnima se kroz raspravu iz publike obratila i Tamara Sergo, pročelnica Upravnog odjela za financije i društvene djelatnosti Grada Opatije koja je sve sudionike pozvala da se sa svojim idejama i poslovnim planovima obrate Gradu Opatiji, da prate informacije koje se redovito objavljuju i da, pritom, razmišljaju – autohtono: “Prošlo je vrijeme kineskih suvenira, došlo je vrijeme autohtonoga – mi moramo razvijati vlastiti turistički proizvod”, zaključila je.

Panel “Kada si poduzetnik – nisi sam!” otvorio je voditelj Hubbazie, ujedno i viši stručni savjetnik Grada Opatije za poduzetništvo, Tomislav Lesinger, mag.oec., a diskusiju je moderirala Vedrana Lisica.

Sudionici su završili panel usuglašavanjem oko toga da Opatija ima puno više potencijala u zajedničkom djelovanju i umrežavanju te poticanju poduzetničke klime.

Sve naredne “Poduzetničke ćakule” u 2022. bit će otvorene za zainteresiranu javnost, a sve informacije o njihovom održavanju tijekom 2022. godine bit će dostupne na službenim kanalima Grada Opatije i Hubbazie.

Inače, “Poduzetničke ćakule” dio su projekta HUBBAZIA – Centar  za inovacije u turizmu. Radi se o projektu Grada Opatije koji je prvi takve vrste u Hrvatskoj. Sufinanciran je sredstvima europske unije iz Europskog fonda za regionalni razvoj, a ukupna vrijednost projekta iznosi 2.5 milijuna kuna od čega EU sufinancira sa 1.9 milijuna kuna, odnosno 83.6%. Radi se o novouređenom i moderno opremljenom prostoru koji u sklopu svojega programa nudi kvalitetne edukacije i program realiziranja poslovnih turističkih ideja. Sve radionice i edukacije su besplatne, čak je osiguran i potrošni materijal i sav potreban pribor.

Fotogalerija








Opatija