Indija u Opatiji

„Indija u Opatiji“ naziv je manifestacije održane u okviru proslave 75. godišnjice indijske neovisnosti “Azadi ka Amrit Mahotsav” u Centru Gervais u Opatiji. Događanje je realizirano kao nastavak suradnje Klastera zdravstvenog turizma Kvarnera s indijskim Institutom Ayurvede, autonomne organizacije indijskog Ministarstva AYUSH, s kojim je u listopadu 2021. potpisan Sporazum kao rezultat zajedničke želje za jačanjem i daljnjim razvojem suradnje u proučavanju tradicionalnih medicinskih sustava, posebice na području ayurvede. Suradnja s Ministarstvom AYUSH Republike Indije (Ayurveda, Yoga, Naturopathy, Unani, Siddha, Sowa-Rigpa and Homoeopathy) prva je takva u Hrvatskoj, a uključuje istraživanja, održavanje predavanja i radionica, kao i razvoj akademskih standarda za ayurvedsko obrazovanje u Hrvatskoj.

Gradonačelnik Fernando Kirigin čestitao je na 75. godišnjici neovisnosti i izrazio zadovoljstvo što se događanja poput ovog održavaju u Opatiji koja je kolijevka zdravstvenog turizma i hrvatskog turizma općenito.

Nj.E. Raj Kumar Srivastava, veleposlanik Indije u Republici Hrvatskoj, kazao je kako je turizam jedan od najpogođenijih sektora u pandemiji te da trendovi pokazuju da će gosti u budućnosti tražiti dodatne sadržaje. „Medicinski turizam je niša koja nudi upravo to. Talassotherapija u ovoj regiji je već etablirana i uspješna u svom radu i mislim da je komplementarna našim praksama tradicionalne medicine“, izjavio je veleposlanik.

Ravnatelj Doma zdravlja PGŽ Vladimir Mozetič dodao je kako se yoga i ayurveda izvrsno uklapaju u naše medicinske prakse, posebice ako se uzme u obzir da se određene prakse kineske tradicionalne medicine već primjenjuju. „Primarno ćemo ih koristiti u svrhu zdravstvenog turizma, a nakon toga i u zdravstvenoj industriji. Na taj način možemo aktivirati sve dionike našega Klastera i ostvariti njegov cilj, zaključio je.

Događanju su prisustvovali i predsjednica Gradskog vijeća Grada Opatije Neva Slani, direktorica Turističke zajednice Kvarnera Irena Peršić Živadinov, ravnatelj Thalassotherapije Opatija Viktor Peršić i ravnateljica Thalassotherapije Crikvenica Nataša Manestar. Dr. Chitrangana Chauhan održala je predavanje kojim je prisutnima ukratko približila tradicionalni medicinski sustav na području ayurvede dok je Tina Miočić iz Fondacije Art for Living iz Zagreba kroz pokazni trening predstavila drevnu indijsku tehniku meditacije i yoge.

Fotogalerija

Opatija