Grad Opatija i EU projekt HUBBAZIA na Danu karijera Pravnog fakulteta Sveučilišta u Rijeci

Foto: Novi list

Na Pravnom fakultetu Sveučilišta u Rijeci jučer  je održan Dan karijera PRAVRI te je Grad Opatija predstavljen kao partner fakulteta i poslodavac. Posebni gosti ovogodišnjeg Dana karijera bili su ministar pravosuđa i uprave dr. sc. Ivan Malenica te predsjednik Vrhovnog suda RH mr. sc. Radovan Dobronić, koji su zajedno s drugim uglednim panelistima – sutkinjom Općeg suda EU prof. dr. sc. Vesnom Tomljenović, dekanicom Pravnog fakulteta u Rijeci prof. dr. sc. Vesnom Crnić-Grotić, povjerenikom za informiranje RH dr. sc. Zoranom Pičuljanom, članicom uprave Plodine d.d. Rijeka Mirjanom Palada Kmetović te članom Upravnog odbora HOK-a Vatroslavom Abramovićem sudjelovali u panelu na kojemu su se mogla čuti sjajna iskustva iz njihovih karijera i dobiti odgovori na pitanja studenata.

Grad Opatiju kao poslodavca predstavila je voditeljica Odsjeka za utvrđivanje i naplatu prihoda Marija Randić tako što je odgovarala na pitanja koja se nameću studentima završnih godina studija, odnosno mladim diplomiranim pravnicima, a to su koji spektar poslova se može pronaći u jedinici lokalne samouprave, kakva je perspektiva zaposlenja u jedinici lokalne samouprave, odnosno može li se graditi pravna karijera te naposlijetku jesu li nakon završenog studija prava mladi ljudi spremni za tržište rada. Randić je prezentirala ustrojstvo gradske uprave Grada Opatije kroz upravne odjele u kojima se pravnici mogu zaposliti na imovinskopravnim poslovima, poslovima vezanim za pripremu sjednica gradskog vijeća,  poslovima javne nabave i poduzetništva, poslovima društvenih djelatnosti, poslovima utvrđivanja i naplate javnih prihoda, poslovima u komunalnom sustavu, a koji je usko povezan s gradskim društvima Komunalac d.o.o., Opatija 21 d.o.o. i Parkovima d.o.o. Gradska uprava Grada Opatije broji 54 službenika i 3 namještenika, od čega ima zaposleno 15 pravnika. Nadalje, voditeljica Odsjeka Randić istaknula je kako je jedinica lokalne samouprave svakako sektor u kojem se može graditi pravna karijera i napredovati. Naglasila je kako Grad Opatija, kao izvrstan poslodavac, ulaže u svoje službenike i to omogućavanjem prisustvovanja raznim edukacijama, savjetovanjima, državnim, pravosudnim i revizorskim ispitima te specijalističkim studijima.

Također, istaknula je kako je Pravni fakultet Sveučilišta u Rijeci učinio značajne pomake te pravnim klinikama omogućio studentima praktičnu nastavu i hospitaciju u javnopravnim tijelima. Podsjećamo da je  Grad Opatija Stručna baza Sveučilišta u Rijeci te da ima sporazum o suradnji s Pravnim fakultetom Sveučilišta u Rijeci od 2018. godine, a čemu je povod bio izvođenje kolegija Klinika za javno pravo te hospitacija studenta 5. godine u Gradu Opatiji. Naposlijetku, zaključila je da su studenti svakako spremni za tržište rada, a svo potrebno iskustvo steći će na pripravničkom stažu  i brojnim edukacijama koje su potrebne za pojedino radno mjesto.

Na voditeljicu Odsjeka Randić nadovezao se i viši revizor Grada Opatije Danijel Jerman koji je istaknuo da je u Gradu Opatiji zaposlen 15 godina, s manjim prekidima, i to na rukovodećim funkcijama te se složio da pravnici svakako mogu graditi karijeru u jedinicama lokalne samouprave koja nudi širok spektar poslova.

Nakon predstavljanja Grada Opatije kao poslodavca, voditeljica Odsjeka Marija Randić održala je Radionicu razvijanje poduzetničkih vještina studenta i alumnija PRAVRI-ja i pritom predstavila EU projekt Grada Opatije – HUBBAZIA – Centar za inovacije u turizmu. Naglasila je da se u HUBBAZIA-i mogu pronaći radionice i za studente Pravnog fakulteta koji mogu steći neke od poduzetničkih vještina kao što su prezentacijske vještine, strateško razmišljanje, finacijska pismenost i umrežavanje. Također, predstavljen je novi Alumni PRAVRI klub te budući Centar za karijere. Dan karijera održan je u sklopu projektnih aktivnosti projekta Providentia Studiorum Iuris.

Fotogalerija
Opatija