RetrOpatija ovog vikenda donosi tri nezaboravna dana lude zabave

– Nezaboravna tri dana ispunjena glazbom, zabavom i ludim provodom predstojećeg vikenda donosi RetrOpatija, najpopularnija i najotkačenija opatijska manifestacija. Od četvrtka 23. lipnja do subote 25. lipnja u svakom kutku grada slavit će se moda i glazba najuzbudljivijih dekada prošlog stoljeća – od svingerskih dvadesetih, preko rockerskih šezdesetih i ludih sedamdestih do nostalgičnih osamdesetih. U šarenilu boja, zvukova i okusa, čitava Opatija i deseci tisuća posjetitelja njihat će se u ritmu rockabilly i disco glazbe, mahati kosom na rockerske uspješnice i plesati u zagrljaju najdražih osoba uz evergreen klasike koji nikad ne izlaze iz mode. Gradske ulice postat će pozornica i plesni podij, izlozi trgovina i terase lokala scenografija spektakularnog „povratka u prošlost“, a Ljetna pozornica veliki diskoklub pod otvorenim zvjezdanim nebom.

RetrOpatija se svojim jedinstvenim konceptom i izvedbom pokazala kao događanje koje pruža odličnu zabavu, ali i kao snažan motiv dolaska našim gostima, među kojima mnogi „ciljaju“ upravo termin u kojem se održava ova manifestacija. Opatija je poznata kao grad festivala i vjerujem da su kvalitetna događanja jedan od razloga koji su od našeg grada stvorili cjelogodišnju destinaciju koja se može pohvaliti da je najuspješnija na Kvarneru u prvih pet mjeseci ove godine. S više od 276 tisuća noćenja i udjelima od 18% na razini čitave županije, u predsezoni smo uspjeli približiti se rekordnim brojkama iz 2019. godine, a u pojedinim razdobljima i nadmašiti ih. To nam daje razloga da optimistično čekamo rezultate središnje turističke sezone, kojoj manifestacije kao što je RetrOpatija daju dodatnu draž i atraktivnost, rekao je gradonačelnik Opatije Fernando Kirigin.

Tijekom trajanja programa, posjetitelji Opatije moći će izraditi frizure u stilu Brigitte Bardot i drugih zvijezda šezdesetih, zaplesati kao John Travolta i Olivia Newton John u Groznici subotnje večeri, vježbati kao Jane Fonda i tulumariti kao rock „groopies“ osamdesetih te na još brojne načine proživjeti neke od najboljih razdoblja 21. stoljeća. Retro uređenje grada pratit će i prigodna ponuda ugostiteljskih specijaliteta među kojima će svoje mjesto naći i nekoć omiljena marelica sa šlagom, ali i glazbene izvedbe na četrdesetak lokacija diljem grada.

Opatija je stvorila brend od brojnih svojih događanja, poput Balinjerade i Adventa, no znamo da RetrOpatija ima posebno mjesto u srcu Opatijaca i posjetitelja grada, pa nas posebno veseli novi povratak u „dobra stara vremena“. Pretvoriti grad u impresivan „vremenski stroj“ nije jednostavan zadatak, zato smo iznimno sretni što svake godine imamo veliku podršku naših ugostitelja, hotelijera, trgovaca i obrtnika koji se uključuju u program uređenjem svojih prostora i osmišljavanjem posebnih ponuda. Jednako tako, poseban trud ulažu opatijske udruge, institucije kao što je Javna vatrogasna postrojba, ali i sami građani koji su neizostavan dio sjajne atmosfere što vlada Opatijom za vrijeme RetrOpatije. To je doživljaj koji se ne može opisati, zato pozivam sve ljubitelje dobre glazbe, dobrog plesa i dobre zabave da nam se pridruže i pretvore opatijski „party stoljeća“ u još jedan nezaboravan događaj, pozvala je Suzi Petričić, direktorica Turističke zajednice grada Opatije, glavnog organizatora manifestacije koja se održava u suradnji s Gradom Opatijom, u suorganizaciji Festivala Opatija, te pod pokroviteljstvom Zagrebačke banke. Istaknula je i posebnu donaciju zlatarne Frederiko, koja upravo u vrijeme RetrOpatije slavi 25 godina rada i donirala je 700 boca vode za sudionike događanja.

RetrOpatija počinje u četvrtak, 23. lipnja, programom na dvije glavne lokacije – Slatina će biti mjesto za plesnjak s muzikom uživo uz sajam antikviteta i Retro Art, a park ispred Umjetničkog paviljona Juraj Šporer punkt za druženje, uživanje u prigodnim specijalitetima i sjajnoj glazbi. Posjetitelje očekuju DJ majstori i nastupi sjajnih bendova: pred Šporerom će zasvirati Vinyl Band i DJ Dog, a na Slatini Techno Vikings i DJ Super Saiyan, te zaplesati plesačice plesnih skupina Flame i Porto Ri. I u petak, 24. lipnja, tulumarit će se na istim „pozicijama“, samo uz nešto drugačiju glazbenu podlogu, jer na Slatini sviraju Dellboysi i DJ Super Saiyan, a pred Šporerom Marko Tolja s bendom te DJ Tommy, a sve uz plesne nastupe Flame, Porto Ri i Rebel School koje će za posjetitelje pripremiti rockabilly radionicu. Dodatak putovanju kroz glazbene dekade bit će i projekcija filma „Elvis“ na Ljetnoj pozornici, kao i nastupi Folklornog ansambla Zora i Duška Jeličića Duleta s Bonacom na gradskoj tržnici. Tijekom sva tri dana trajanja RetrOpatije, programi će se odvijati i u brojnim ugostiteljskim objektima, kao i terasama hotela, restorana i kavana.

Spektakularan vrhunac RetrOpatija će imati u subotu, kada će od 17 sati do 5 sati u nedjelju, promet biti zaustavljen Ulicom maršala Tita od križanja s Radničkom ulicom i Ulicom Viktora Cara Emina do Slatine. Uzavrelo središte grada bit će zatvoreno za promet, a umjesto automobila, pločnikom će zavladati originalni trkaći motocikli s nekad slavne utrke na Preluku, opatijski vatrogasci koji će se predstaviti poligonom za djecu, ali i ugostitelji i obrtnici, frizeri, šminkeri i barberi koji će svoje djelatnosti izvesti izvan zatvorenih prostora i prezentirati u stilu neke od važnijih glazbenih dekada 20. stoljeća. I, naravno – glazba!

Na tržnici će atmosferu zagrijati DJ Rabbit i rockabilly radionica od 18 sati te Bourbon Hunters Band od 20 sati, nakon čega se rockabilly after party seli u Caffe bar Eugenian. Ispred hotela Paris od 18 sati DJ Patak puštat će velike hitove prošlog stoljeća, a od 21 sat zasvirat će (Ne)Normalni. Pred Šporerom, nakon DJ Alexa Ivanova koji glazbu pušta od 18 sati, nastupit će Lorean Dey od 21 sat. Na bini nasuprot hotela Milenij glazbu DJ Doga koji počinje u 18 sati, nakratko će u 18.45 prekinuti nastup Dječje plesne skupine Lorena, da bi pozornicu od 21 sat preuzeo Dino Dvornik Tribute Band s najvećim hitovima neprežaljenog hrvatskog „kralja funk glazbe“. Sve pozornice povezat će promenadni nastup Puhačkog orkestra Lovran koji će u retro-izdanju u 18 sati krenuti od tržnice prema Slatini, gdje u 19 sati nastupa Pachamamma Street Connection Band. Ispred Kraša svoje plesno umijeće predstavit će dječje plesne skupine Zvjezdice iz Veprinca i Porto Ri iz Rijeke. Posjetitelje će zabavljati i ulični zabavljači Martiniss žonglera, a uzdahe će ponovo mamiti vespe i retro vozila. U 20.30 sati na terasi hotela Imperial nastupit će Febra bend, a Cubismo, naš najuspješniji sastav u povijesti Porina, ugrijat će atmosferu do usijanja na terasi hotela Kvarner.

Tradicionalno finale čitavog programa RetrOpatije bit će ludi i nezaboravni, najveći Disco Party by DJ Luca Montecchi & MC Šajeta na Ljetnoj pozornici. Pod zvijezdama otvorenog neba na hitove disco glazbe plesat će se od 23 sata pa do 3 sata u nedjelju ujutro, kada i službeno završava opatijski „party stoljeća“.

Opatijske Retrohostese dijelit će posjetiteljima službeni program RetrOpatije kojeg se može preuzeti i u Turističkom informativnom centru Turističke zajednice grada Opatije, na adresi M. Tita 146.

Opatija