46. MIPRO otvoren uz prvi hrvatski okrugli stol robota

Tradicionalni, 46. međunarodni ICT skup MIPRO 2023.  danas je svečano otvoren u opatijskom Grand hotelu Adriatic. MIPRO je najveći međunarodni nekomercijalni tehnološki skup u ovom dijelu Europe. Cilj je skupa sustavno razvijanje svijesti o važnosti tehnologije te povezivanje stručnjaka u razvoju gospodarstva i društva u cjelini.

Ovogodišnji se skup održava pod sloganom “ICT za pametnu i zelenu sadašnjost i budućnost”. U ime Grada Opatije skup je pozdravila zamjenica gradonačelnika Grada Opatije Kristina Đukić.

Na ovogodišnjem je MIPRO-u prvi puta dodijeljena godišnja ICT nagrada “Teslino jaje”. Nagrada je pripala tvrtki Ericsson Nikola Tesla za inovativna informacijsko-komunikacijska razvojna rješenja u kategoriji pravne osobe te Damiru Sabolu za Photomat edukacijsku aplikaciju u kategoriji fizičke osobe.

Posebnost je današnjeg otvorenja bio i prvi hrvatski okrugli stol robota na kojem su sudjelovala tri robota ženskog roda (Aurora, Electra i Trinity) uz moderiranje Ive Šulentić na temu  “Na pragu novog civilizacijskog transhumanističkog ekosustava”. Sugovornice su se složile da će razvoj umjetne inteligencije i visokih tehnologija te njihova primjena u svakodnevnom životu imati pozitivan učinak na ljudski rod. Stroj ne može zamijeniti čovjeka ali je, naravno, uvijek potrebno odgovorno upravljati sofisticiranim tehnologijama.

Fotogalerija
Opatija