5. sjednica Gradskog vijeća Grada Opatije

5. sjednica Gradskog vijeća Grada Opatije

Na jučerašnjoj 5. sjednici Gradskog vijeća usvojen je Prijedlog Odluke o određivanju naknade za rad članova Vijeća mjesnih odbora. Naknadu će članovi 15 opatijskih Vijeća mjesnih odbora primati u visini od 250 kuna za predsjednika i 150 kuna za člana Vijeća mjesečno, uz uvjet da je sjednica održana i da su oni prisustvovali sjednici te da o njoj Gradu dostave zapisnik koji će biti objavljen na gradskoj službenoj mrežnoj stranici. Članovi Vijeća mjesnog odbora Odlukom imaju mogućnost izbora hoće li ili ne primati novčanu naknadu. Ako se odluče odreći prava na naknadu ta će sredstva biti namijenjena redovnim troškovima mjesnih odbora. Odluka će stupiti na snagu s početkom 2022. godine.

Prijedlog Odluke o povećanju temeljnog kapitala Komunalnog društva „Autotrolej“ d. o. o. Rijeka uplatom novog poslovnog udjela od 100 tisuća kuna i ulasku Grada Opatije u njegovu vlasničku strukturu vijećnici su prihvatili većinom glasova.

– Grad Opatija do sada nije prihvaćao ući u suvlasništvo KD “Autotrolej”, no situacija se bitno mijenja ulaskom u Urbanu aglomeraciju Rijeka i činjenicom da Autotrolej veći broj autobusa nabavlja kroz sufinanciranje iz europskih fondova, pri čemu je stav nadležnog Ministarstva mora, prometa i infrastrukture kako novonabavljeni autobusi ne bi trebali prometovati na području jedinica lokalne samouprave koje nisu vlasnici komunalnog društva, naglasio je pročelnik Upravnog odjela za komunalni sustav i zaštitu okoliša Filip Vlah.

– Grad Opatija svoje građane ne želi izložiti neadekvatnim uvjetima javnog prijevoza, a već dugi niz godina iako nismo suvlasnici pokrivamo dio gubitka Autotroleja, za kojeg znamo da je monopolist po tom pitanju i teško je za te novce naći privatnog prijevoznika koji će davati uslugu te razine. Neke lokalne samouprave su to probale pa nije išlo. Nepodržavanjem ove priče mi bismo naše građane osudili na stare autobuse, a europska se sredstava moraju trošiti namjenski te je Ministarstvo u svojem tumačenju jasno, istaknuo je gradonačelnik Fernando Kirigin.

Grad Opatija jučer je dobio i novi Saziv savjeta mladih. Izabrani članovi su Valentina Dukić (zamjenik Janko Jardas) iz Udruge „Kulturni front“, Mateo Gruban (zamjenica Petra Josipović) iz Društva „Naša djeca“, Nika Laginja (zamjenik Aleks Prpić) iz Udruge „Žmergo“, Karla Vurić (zamjenik Lovro Kostelić) iz GDCK Opatija te Ena Knežević Tončinić, Niko Zeoli, Luka Zorić ( zamjenici Nina Šarković, Petra Banić i Eva Gartner) iz SDP-a.

Usvojen je Prijedlog Odluke o organizaciji i provedbi produženog boravka u osnovnoj školi „R. K. Jeretov“ Opatija u školskoj godini 2021./22. Zbog pandemije koronavirusa i ove je godine organizacija rada produženog boravka u opatijskoj osnovnoj školi izuzetno zahtjevna i organizacijski i financijski, a cijena koju plaćaju roditelji se ne povećava, odnosno ostaje na razini 335 kuna mjesečno za materijalne troškove te 19 kuna dnevno za prehranu učenika.

Usvojen je i Prijedlog Odluke o uvođenju naplate na dijelu parkirnih mjesta s ograničenim vremenom parkiranja. Riječ je o 8 parkirnih mjesta ispred  TIC-a te hotela Palace, Galeb i Savoy, gdje je zapaženo da ta parkirna mjesta najmanje koriste vozači koji trebaju nešto kratko obaviti u TIC-u ili hotelima, već se zlorabi mogućnost ograničenog vremena parkiranja.

Na jučerašnjoj je sjednici prihvaćen i Prijedlog Odluke o izmjenama i dopunama Odluke o socijalnoj skrbi i zdravstvenoj zaštiti prema kojoj će naknade za umirovljenike biti usklađene s visinom mirovine, odnosno visinom mjesečnih prihoda pojedinog građana. Visina pomoći za Uskrs i Božić bit će regulirana prema kategorijama: 1.000 kuna godišnje za umirovljenike s mirovinom do 4.000 kuna, 1.200 kuna godišnje za umirovljenike s mirovinom do 3.000 kuna te 1.400 kuna godišnje za umirovljenike s mirovinom do 2.000 kuna. Novina u prijedlogu je i mogućnost ostvarivanja pomoći za korisnike nacionalne naknade, koji nisu ostvarili pravo na mirovinu. Ukupne mjesečne prihode umirovljenici će dokazivati, pored do sada tražene dokumentacije i potvrdom o visini primitaka i dohodaka za prethodnu godinu, koji izdaje Porezna uprava.

Odlukom se uvodi i novina u vezi naknade za novorođenu djecu. Strani državljani s boravištem u Opatiji pet i više godina, ostvaruju pravo na naknadu za novorođeno dijete kao i hrvatski državljani s prebivalištem od pet godina i više. Ostali podnositelji zahtjeva koji u Opatiji nemaju prebivalište ili boravište pet i više godina ostvaruju pravo na naknadu za novorođeno dijete u visini od 1.500 kuna.

Pod točkom Razrješenje i imenovanje člana Vijeća za koncesijska odobrenja, razriješena je dosadašnja članica Nada Milošević, pročelnica Upravnog odjela za pomorsko dobro, promet i veze Primorsko-goranske županije, a imenovana Nataša Brazzoduro Piveta savjetnica u istom županijskom Upravnom odjelu.

Search
Generic filters
Promijeni veličinu teksta
Promijeni kontrast
Opatija