Popularna manifestacija „Vino i vruja“ održat će se po deseti put u Iki, u subotu 16. kolovoza. Udruga Ikarski barkajoli, uz podršku Grada Opatije i restorana „Villa Schubert“, organizator je ove manifestacije. Iz dubina ikarske vale izvlače se vina renomiranih hrvatskih i inozemnih vinara koja su godinu dana sazrijevala u idealnim uvjetima na izvorima ikarskih vruja. Butelje koje su potopljene prošle godine bit će izronjene, a novi kavezi s vinom spušteni na dno ikarske vruje. Izvlačenje vina odvijat će se u suradnji Ikarskih barkajola, ronioca Javne vatrogasne postrojbe Opatija te lokalnih ronioca članova Udruge. U subotu od 19 sati posjetitelji će moći degustirati vina vinara učesnika, uz zalogajčić i dobru glazbu.
Prošle je godine u more, na dubinu od 20 metara, položeno oko 4.800 butelja vina vinarija Acinger s grupom „Belica“ s Kastavštine, Ferenac, Herman, Vina Mandić, Kabola, Rossi, Prelac, Fuhtar, Vorić, Marčeta, Vozila, Franković, Mate Kliković (Austrija) te Meglan (Slovenija).
Ikarske vruje geološki su fenomen i predstavljaju izvore dalekih ponornica iz dubina kraškog područja. Nakon kišnih dana, vruje postaju aktivne te u zaljev donose hladnu vodu iz podzemlja. Upravo zbog boćate vode ikarski zaljev obiluje ribom, a izvori vruja, s obzirom na nisku temperaturu, predstavljaju idealan prirodni „podrum“ za sazrijevanje vina.
– Posebno nas veseli što su vinari zadovoljni kvalitetom vina nakon sazrijevanja u vruji, o čemu će moći svjedočiti i sami posjetitelji tijekom degustacije. Naravno, uz fina vina, nepcu je potreban i adekvatan zalogaj, a gastronomska ponuda će biti sjajna, najavio je predsjednik Udruge Ikarski barkajoli Vjekoslav Zahej te zahvalio sponzorima manifestacije: Gradu Opatiji, Turističkoj zajednici grada Opatija, Hotelu Villa Schubert Ika te tvrtkama 2MD i Goge iz Ike.