Analiza stanja i perpektiva razvoja pitomog kestena

Obavještavamo građane, posebice vlasnike šuma da će od sutra, 26. rujna 2023. godine započeti obilazak i pregled šuma pitomog kestena na području Grada Opatije i Općine Lovran.

Riječ je o programu Analiza stanja i perspektiva razvoja pitomog kestena koji je Grad Opatija prijavio na Javni poziv za provedbu i sufinanciranje Centra za poljoprivredu i ruralni razvoj PGŽ, kroz koji su odobrena sredstva u iznosu od 15.029,50 eura. Cilj je utvrditi stanje kestenovih šuma na predmetnom području te mogućnosti provedbe gospodarskih aktivnosti i mjera zaštite u daljnjem razvoju kestena i maruna u smislu prepoznatljivog brenda Kvarnera.

Provedba programa podrazumijeva obilazak i pregled šuma pitomog kestena na području Grada Opatije i Općine Lovran, analizu zdravstvenog stanja šuma pitomog kestena, procjenu intenziteta zaraze kestenovom osom šiškaricom te rasprostranjenosti raka kestenove kore, prisutnost parazitoida Torymus sinensis te utvrđivanje i predlaganje dodatnih mjera integrirane zaštite šuma pitomog kestena na području Grada Opatije i Općine Lovran.

Izvršitelj aktivnosti je tvrtka Skink d.o.o. u suradnji sa Hrvatskim šumarskim institutom.

Opatija