“BALINJERADA CAFE” kao najava karnevalskih događanja u Opatiji

Danas je u Opatiji održano druženje za predstavnike medija na kojem su najavljena karnevalska događanja, a i obilježena legendarna Balinjerada – najpopularnije i jedinstveno karnevalsko događanje na ovim prostorima. “Balinjerada cafe” započelo je simboličnim spuštanjem karića na dijelu prvobitne trase ove atraktivne manifestacije prema opatijskoj luci, a na druženje su, na balinjerama, pristigli opatijski gradonačelnik Fernando Kirigin, njegova zamjenica Kristina Đukić, direktorica TZ grada Opatija Suzi Petričić, pusni gradonačelnik Duško Jeličić Dule, predsjednica Udruge MKM Irena Radovanović, tradicionalni starter utrke Balinjerada Goran Pavlović te predstavnici opatijskih maškaranih udruga.

Press konferenciju i druženje je vodio Dražen Turina Šajeta, a na početku je sve okupljene predstavnike medija pozdravio opatijski gradonačelnik Fernando Kirigin, istaknuvši kako je današnje okupljanje u čast Balinjerade i opatijskog karnevala koji je i ove godine uvjetovan epidemiološkim mjerama, ali je u veselom i duhovitom obraćanju “zahvalan pusnom gradonačelniku Duletu koji je za vrijeme svoje vladavine drastično smanjio broj zaraženih”.

Direktorica TZ grada Opatija Petričić najavila je da će se 39. izdanje popularne Balinjerade ove godine iznimno održati u ljetnom terminu i to u subotu 11. lipnja u večernjim satima, istaknuvši kako će sve posjetitelje dočekati pravi karnevalski spektakl. Dodala je kako je Balinjerada jedinstveni opatijski brend kojem je TZG Opatija prije nekoliko godina zaštitila ime i žig te tako potvrdila da je opatijska Balinjerada – ona jedina prava. Službeno je ove godine njeno 39. izdanje, ali s “nultom” i jednom ljetnom neslužbeno je to čak 41 godina jedne vrhunska tradicije. Pozvala je sve na ljetno izdanje Balinjerade, uvjerena da će u njoj uživati kako sudionici tako i brojni opatijski gosti za koje su spremni “taxi karići” i druga iznenađenja.

Gđa Irena Radovanović najavila je 13. Maškarani klapski maraton, još jednu popularnu karnevalsku manifestaciju koja će se održati u petak 25. veljače s početkom u 20 sati, u Sportskoj dvorani Marino Cvetković u Opatiji. Bit će to još jedna zabavna večer u kojoj će voditelji Mario Lipovšek Battifiaca i Dražen Turina Šajeta predstaviti nastupe 8 klapa koje će se natjecati za nagrade publike i stručnog ocjenjivačkog suda. Ove godine se natječu klape: Intriga Rijeka, Ženska klapa Kurjože Split, Mimoza Split, Skalin Matulji, Ženska klapa Hreljin, Baladur Opatija, Vokalisti Salone Solin i Muška klapa Kastav, a najavljen je i dolazak Brgujskih zvončara. S obzirom na ograničen broj gledatelja, u prodaji je još svega desetak ulaznica, ali je organizator osigurao prijenos uživo putem platformi Vimeo, Youtube, Facebook na mreži Novinet.hr koja uključuje portale Podučkun.net, Torpedo.media, Tunera.info, Bodulija.net, Lanterna- magazin.net.

Pusni gradonačelnik Duško Jeličić Dule, oduševljen današnjim obilježavanjem Balinjerade, a poglavito činjenicom da su u njoj sudjelovali najstariji opatijski “balinjeraš” kao i mala djeca, istaknuo je kako Balinjerada ima sjajnu budućnost te spaja sve generacije.

Poseban trenutak dogodio se nakon završetka njegovog govora jer su ga, na njegovo  iznenađenje, opatijski gradonačelnik i direktorica TZ grada Opatija svečano proglasili doživotnim počasnim direktorom utrke Balinjerade te mu tom prilikom uručili svečani cilindar i prigodni dar, a tim činom mu se i zahvalili za 39 godina neumornog organiziranja ove popularne manifestacije, uz želju da se jubilarno 40. izdanje Balinjerade održi u svom redovnom zimskom periodu, što će značiti da se sve vratilo u normalu.

Druženjem uz kavu i prepričavanjem maškaranih zgoda i nezgoda sudionici “Balinjerada cafe-a” tako su obilježili nedjeljno prijepodne kao i dan kada su balinjere trebale „zaroštati“ opatijskom ulicom. Taj spektakl ćemo pričekati još nekoliko mjeseci, ali sigurni smo da će biti nezaboravan. Živio Pust!

Fotogalerija
Opatija