Blagdansko primanje Grada Opatije

U Centru Gervais danas je održano svečano blagdansko primanje Grada Opatije. Nazočnim uzvanicima prigodnim su se govorima obratili gradonačelnik Fernando Kirigin i predsjednica Gradskog vijeća Neva Slani.

U svojoj prigodnoj čestitki, uz najbolje želje za blagdane, predsjednica Gradskoga vijeća je naglasila kako vjeruje da rad Gradskog vijeća javnost pomno prati te pozvala sve građane da i dalje nastave s konstruktivnim kritikama.

–  Moja je uloga potaknuti konstruktivnu raspravu. Zbog nestabilnosti koju pandemija izaziva na nama je da damo građanima sigurnost i stabilnost. Pozivam na međusobno uvažavanje i da građanima damo primjer pozitivnog društvenog funkcioniranja. Važno je da sve dobre ideje nađu svoje mjesto, da se sagledaju s uvažavanjem. Naš je grad s jedne strane mali, a s druge strane svjetski te nema mjesta niti vremena za političko razdvajanje, trebaju nam svi stručnjaci i znalci koji će raditi za dobrobit našeg grada. Želimo uključiti građane u donošenje odluka što češće. Očekujemo da će projekt uređenja Slatine biti jedan takav ogledni primjer, suradnja struke uz uvažavanje mišljenja i interesa građana i odgovorno vođenje od strane politike. Naši osnovni prioriteti moraju biti kvalitetan život i očuvan prostor, prvenstveno trebamo ulagati u obrazovanje i stanogradnju, a naš prostor zaštititi kroz različit pristup od onog što je do sada prakticiran, taj odnos će biti rezultat nastojanja politike i javnosti da u novoj godini napravimo puno više zajedničkim snagama, poručila je predsjednica Gradskog vijeća Slani.

– Godina na izmaku Opatiji je donijela promjene. Lokalni izbori održani su u svibnju te sam, zahvaljujući potpori građana, dobio mandat gradonačelnika sa svojim vrlo jasnim zacrtanim programom kojim Opatiji i Opatijcima želim osigurati bolji standard i razvoj primjeren gradu bogate povijesti i kulture, s naglaskom na zaštitu prostora, našeg izuzetno vrijednog resursa. U pola godine mandata ostvarili smo nekoliko značajnih pomaka nabolje: uveli smo potpunu transparentnost proračuna i tako se svrstali u red rijetkih hrvatskih gradova koji su to učinili;  izmijenili smo Opće uvjete parkiranja na području grada čime su građani za simboličnih 10 kuna mjesečno dobiti 1 042 besplatnih sati parkiranja godišnje, otvorili Centar za inovacije u turizmu Hubbazia, pomoć za umirovljenike dobivat će svi oni s mirovinama do 4 tisuće kuna, uveli besplatno učenje drugog stranog jezika za učenike nižih razreda, kazao je gradonačelnik. Kao značajnije investicije u idućoj godini izdvajam modernizaciju javne rasvjete, sufinanciranje izgradnje zgrade Doma zdravlja. U planu je izgradnja SRC Poljane i Vatrogasnog doma, za koje se većim dijelom planira financiranje iz EU fondova. Sa zadovoljstvom najavljujem i strateške projekte koji su pred nama. Izdvajam izgradnju Opatiji prijeko potrebne sportske infrastrukture: gradskog bazena namijenjenog za rekreaciju građana, kao i treninge našeg Vaterpolo kluba, rekonstrukciju nogometnog igrališta i izgradnju pomoćnog nogometnog igrališta što naši uspješni nogometaši zaslužuju, kao i brojna djeca od najmlađih uzrasta do juniora koja treniraju u NK Opatija. Pred nama je i nadogradnja zgrade osnovne škole koja će ponuditi uvjete primjerene modernom dobu i sve opatijske učenike smjestiti u jednu modernu zgradu. Vrlo nam je važan prioritet i izgradnja garaže Volosko, uređenje Trga i plaže Slatina, kao i stanogradnja za mlade jer smo potpuno svjesni da je osiguravanje prihvatljivih stambenih uvjeta osnova za mlade obitelji koje žele ostati živjeti i raditi u Opatiji. I za kraj, želim istaknuti kako ove godine imamo nikad ljepši i veći – Najljepši Advent uz more s kojim se ponosimo. Turistički rezultati već govore da se tijekom adventa ostvarilo čak 10 % više noćenja u usporedbi s rekordnom 2019. godinom. Na organizaciji Adventa zahvaljujem svima uključenima: djelatnicima TZ grada Opatija, Parkova, gradske uprave te  hotelijerima i ugostiteljima koji su se ove godine vrlo aktivno uključili, obogativši svojom ponudom opatijsku adventsku priču, zaključio je gradonačelnik i svima poželio sve najbolje za Božić i tijekom cijele nove 2022. godine.

 

Fotogalerija


Opatija