Četvrt stoljeća lista „Opatija“

Rođendanskom proslavom u Centru Gervais pod motom „Opatija z Opatijun 25 let“ gradski list „Opatija“ proslavio je 25 godina izlaženja.

– Može se reći da je to srebrni pir jedne veze, one između lista i čitatelja koji su već četvrt stoljeća  vjerni ovoj novini. Zbog uvjeta koje nam diktira korona, danas, nažalost, nismo mogli pozvati sve one koji su možda željeli doći, pa je ovo druženje osiromašeno izostankom čitatelja, ali vjerujem da će biti novih prilika za to. List „Opatija“ u proteklih je 25 godina prošao put od žutih stranica do online izdanja, promijenila su se četiri urednika, a nabrojali smo više od sto suradnika koji su sudjelovali u stvaranju ove novine. Svima njima pripada zasluga što već dva i pol desetljeća građani Opatije imaju priliku dobiti informacije o događajima i zbivanjima u svome gradu, saznati ponešto o uspješnim sugrađanima, o raznim projektima i akcijama, o radu udruga i uspjesima sportaša. Cilj i smisao postojanja gradskog lista je promocija Opatije i njenih ljudi, ali i informirati i zabaviti čitatelje, kazala je glavna urednica Mirjana Rončević te zahvalila svima koji su stvarali i stvaraju ovaj list i riječju i slikom pričali priče o gradu i ljudima te s puno entuzijazma, truda i ljubavi radili novinarski posao, ne pitajući koliko će im to biti plaćeno, ali i gradskim vlastima koje su poštivale njihovu autonomnost u obavljanju novinarskog posla.

Doživjeli ste velikih četvrt stoljeća, bili s Opatijom, Opatijkama i Opatijcima kroz nebrojena događanja, manifestacije, pratili mnoge uspjehe i važne životne trenutke naših ljudi. List „Opatija“ je prava kronika zbivanja u našem lijepom gradu, a vaša su novinarska pera i foto aparati sve to zabilježili, zapisivali, vaši su novinari vrijedno stvarali priče, reportaže, putopise, vijesti, korisne informacije za život naše zajednice. Smisao je novinarstva da bude svojevrsni korektiv u društvu, da ukazuje na stvari koje treba mijenjati i potiče pozitivne stvari, dobre za društvo i grad. Glas građana je izuzetno važan, a u listu Opatija oduvijek je bila praksa da se riječ ne daje samo nama političarima već i svim građanima Opatije koji žele govoriti o bilo kojoj temi, kazao je gradonačelnik Fernando Kirigin na proslavi.

Pročitana je i čestitka koju je uputio župan Zlatko Komadina, a o prvim brojevima „Opatije“ govorila je članica prve redakcije Elena Vidović koja je prenijela i lijepe želje prve urednice Dine Julius.

Na svečanosti su dodijeljene nagrade najuspješnijim autorima u Foto natječaju „Moja Opatija – grad u oku kamere“, koju je list „Opatija“ organizirao u suradnji s Gradom Opatija, Turističkom zajednicom grada Opatije i Festivalom Opatija. Pristigla je 71 fotografija, stručni žiri u sastavu Petar Kürschner Jr., David Kurti, Nikola Turina, Željka Stašić i Sanjin Mačar odabrao je četrdesetak najboljih fotografija koje se mogu pogledati u foajeu Centra Gervais do 14. studenog u večernjim satima prije projekcija filmova, a bit će objavljene i na društvenim mrežama Turističke zajednice. Prvu nagradu osvojila je fotografija „U susret suncu“ autora Roberta Pilepića, drugu je nagradu osvojila fotografija „Jutro“ Nerea Crnića, dok je treće mjesto zauzela fotografija „Među hridima uznosita“ autora Marina Ćuka Vurneka.

Svečanost je završila zdravicom i rezanjem torte te zajedničkom fotografijom članova redakcije lista „Opatija“ koju čine Mirjana Rončević, Kristina Tubić, Sanjin Mačar, Lidija Lavrnja, Aleksandar Vodopija, Nikola Turina, David Kurti, Irena Bistričić, Kristina Staničić, Sanja Monar i Dragan Kinkela.

Program je vodio Dražen Turina Šajeta, dugogodišnji suradnik i kolumnist lista „Opatija“.

Prvi broj lista „Opatija“ izašao je u listopadu 1996. godine te je pionir ovakvog izdavaštva na našem prostoru i po uzoru na njega nastale su mnoge druge gradske i županijske novine. Već 25 godina omogućava dvosmjernu komunikaciju između građana i gradske uprave, čuva identitet opatijskog kraja te promovira prirodne, društvene i kulturne vrijednosti Opatije. Od svog prvog broja do danas mijenjao je izgled, urednike i suradnike, ali je uvijek redovito informirao građane o svim događajima u njihovom gradu. List su uređivali Dina Julius, Lidija Lavrnja, Vanja Vinković i aktualna urednica Mirjana Rončević. Četvrt stojeća života Opatije zabilježeno je riječima i slikom u 246 brojeva, u stvaranju kojih je sudjelovao čak 101 suradnik. Uvijek je bio rado čitan i pouzdan izvor informacija, što dokazuje kontinuitet izlaženja kao i mnoštvo suradnika koji su ispisali tisuće stranica opatijske povijesti na listovima ovog glasila. Danas se list može čitati i online na web stranicama Grada Opatije, društvenim mrežama te aplikaciji OpatijaCity.

Fotogalerija


Opatija