Dan grada

Dan grada Opatije je 25. srpnja, ujedno i blagdan sveca zaštitnika Opatije sv. Jakova. Dan grada se obilježava svečanom sjednicom Gradskog vijeća na kojoj se dodjeljuju nagrade Grada Opatije, kao i svečanom procesijom i misnim slavljem u Župnoj crkvi sv. Jakova.
U povodu dana grada se održavaju i brojna događanja: izložbe, koncerti, sportski programi, prigodni zabavni programi.
DAN GRADA

Sv. Jakov

Sveti je Jakov bio apostol,  jedan od Isusovih učenika. Kao svoga zaštitnika poštivali su ga tijekom stoljeća hodočasnici i putnici, srednjevjekovni vitezovi, liječnici, kožari, ratari i voćari.

Opatijska crkva sv. Jakova podignuta je oko 1420. kao kolonija benediktinaca prebjeglih iz furlanskog samostana Sv. Petra u Rožacu (San Pietro di Rosazzo). Ova opatija dala je ime čitavom kasnijem naselju i gradu. Krajem XVIII. stoljeća crkva je temeljito renovirana, a 1930-ih bitno proširena. Samostan je, u najranija vremena, bio mjestom održavanja sudskih procesa i sajmišta, a u XIX. st. u njemu je djelovala i prva opatijska škola. Zgrada je prelazila iz ruke u ruku čitavog niza crkvenih redova, od benediktinaca i augustinaca do pavlina i isusovaca.

Nagrade Grada Opatije

dan grada 2

Grad Opatija dodjeljuje javna priznanja za iznimna dostignuća i doprinos od osobitog značenja za razvitak i ugled Grada, a osobito za naročite uspjehe u unapređivanju gospodarstva, znanosti, kulture, zaštite okoliša, sporta, tehničke kulture, zdravstva i drugih javnih djelatnosti.

Javna priznanja Grada Opatije su:
1. Počasni građanin Grada Opatije
2. Nagrada Grada Opatije za životno djelo
3. Nagrada Grada Opatije
4. Zahvalnica Grada Opatije

Dan grada

Povodom Dana grada sv. Jakova, koji se obilježava danas,  25. srpnja, najavljeno je svecano euharistijsko slavlje u crkvi Sv. Jakova s pocetkom u 19h. Nakon euharistijskog slavlja, održat ce se tradicionalna procesija opatijskom glavnom ulicom, koja krece od crkve Sv. Jakova do Slatine i natrag obalnom šetnicom do crkve.   Po završetku procesije slijedi ispred UP Juraj Šporer manifestacija „Obrtnici svome gradu“.   Opatijski obrtnici pripremat ce delicije karakteristicne za ovaj kraj u ogromnoj padeli; uz cašu vina, planiraju podijeliti oko 600 porcija rižota koje obrtnici poklanjaju gradu, torti koju je pripremio Cupido, te vatromet koji ce biti u 22 sati. Okupljene goste i gradane zabavljat ce klapa Kaštadi.

Opatija