Susret gradonačelnika i načelnika općina PGŽ sa županom u Malinskoj

Gradonačelnik Fernando Kirigin sudjeluje na tradicionalnom susretu gradonačelnika i načelnika općina Primorsko-goranske županije sa županom Zlatkom Komadinom u Malinskoj. Nakon dvogodišnje stanke uzrokovane epidemiološkom situacijom, čelnici lokalne i regionalne samouprave okupili su se kako bi raspravili o aktualnim županijskim temama.

Susret je započeo obilaskom reciklažnog dvorišta i pretovarne stanice Treskavac, u blizini Općine Vrbnik, koji se smatraju primjerima dobre prakse u gospodarenju otpadom.

Razgovaralo se o obvezama gradova i općina u prioritetnoj izgradnji kompostane, pretovarnih stanica i sortirnica. “Mnogi nisu učinili skoro ništa, a neki jako malo. Obveza EU-a je doći do 50% primarne selekcije, što bi ujedno smanjilo pritisak na Marišćinu, posebice ljeti. Kompostane bi riješile dio biootpada, a samim time bi se riješili i neugodni mirisi koje trpe lokalni stanovnici”, rekao je župan Komadina.

Nakon obilaska Treskavca susret je nastavljen u hotelu Malin pozdravnim riječima župana Komadine i načelnika Općine Malinska Dubašnica Roberta Antona Kraljića. Prvi dan susreta tema je bila gospodarenje otpadom o čemu su govorili pročelnica UO za prostorno uređenje Koraljka Vahtar Jurković, predsjednik Uprave Ekoplus d.o.o. Luka Traven i županijski vijećnik Josip Katalinić. Pročelnica i direktor Ekoplusa d.o.o. predstavili su sadašnje stanje gospodarenja otpadom te ukazali na važnost uloge JLS-a u odvajanju otpada te izgradnje kompostana. Pročelnica je istaknula novu obavezu Županije koja mora donijeti županijski Plan gospodarenja otpadom do 1. 1. 2024., dok je Traven rekao kako alternative Centru Marišćina nema te kako su PGŽ i Istarska županija jedine županije gdje se otpad obrađuje i vrednuje.

Na dnevnom redu danas su teme vezane uz turizam te najezda divljih svinja i štete koje su time izazvane. Resorni županijski odjel izvijestit će gradonačelnike i načelnike što je poduzeto u rješavanju toga problema i koje su obveze gradova i općina u provedbi Zakona o lovstvu.

FotogalerijaOpatija