Gušti od ribi – pun pogodak

Hotel Villa “Schubert” u Iki je danas bio središte gastro događanja koje je oduševilo brojne posjetitelje, koji su nakon nevremskih dana napokon bar malo uživali na svježem zraku, a “Gušti od ribi” došli su kao sjajan desert blagdanu. Ne samo desert, već možemo reći i ” subotnje glavno jelo”.

Popularna manifestacija “Vino i vruja” ipak će morati pričekati naredni vikend i bolje vremenske prilike, no “Gušti od ribi” su, kako pun pogodak, nadomjestili, pa možemo reći i najavali veliku manifestaciju narednog vikenda. Cooking show je započeo zalogajima koje je pripremio gastro znalac Damjan Miletić pa se moglo kušati hobotnicu začinjenu kaperima i balzamskim octom od smokava, mariniranu trilju, slane inćune, a sve to posluženo i dekorirano tako da je već plijenilo samim izgledom, a kušanje je oduševilo brojne posjetitelje koji nisu propustili jedinstvenu priliku da budu dio ove manifestacije te da se pogoste sjajnim delicijama. U isto su vrijeme na terasi restauranta Lungo M. Hotela Ville Schubert dva kuharska znalca Stevo Karapandža i Luka Goleš pripremali jela na bazi morskih delicija.

Stevo Karapandža, istinska kuharska legenda poznata i priznata diljem svijeta (podsjetimo, njegova se jela pripremaju čak i u Japanu) je pripremao njoke s morskim plodovima, a kada su njegovi zalogaji podijeljeni posjetiteljima, dodatno je još pripremio i fuže s morskim plodovima, na oduševljenje svih nazočnih, a veliki broj posjetitelja je za uspomenu na ovaj dan poželio i zajedničku fotografiju s gastro legendom. Luka Goleš, sjajan mladi chef Restauranta “Draga di Lovrana” nimalo nije zaostalo za svojim starijim kolegom. Od desetak vrsta ribe pripremio je izvrstan brodet kojeg je sljubio sa zapečenom palentom, a i njegova je delicija oduševila sve. Ukupno je pripremljeno preko 200 obroka koji su oduševili svojim okusima, a osmijeh zadovoljstva publici i chefovima nije silazio s lica.

Uz izvrsnog voditelja Bornu Šmera, chefovi su objašnjavali i sam proces pripreme jela, koja su se potom sljubljivala s izvrsnim vinima koje je osigurala Udruga Ikarski Barkajoli te se tako kušalo vino vinarije Fuhtar kao i vina Ilok, Kabola i ostalih vinara odležana godinu dana u ikarskoj vruji, izvađena iz mora. Posebno valja naglasiti da su u manifestaciji uživali brojni domaći i strani turisti koje su pozdravili opatijski gradonačelnik Fernando Kirigin, direktorica hotela domaćina eventa Tajana Trbović te predsjednik Udruge Ikarski barkajol Vjeko Zahej.

Podsjetimo, ovoj jedinstveno događanje je sufinancirano sredstvima Europske unije iz Europskog fonda za pomorstvo i ribarstvo, a nakon današnjeg događanja višestruko je izražena želja da manifestacija postane tradicionalna, jer se i ovim izdanjem pokazalo kako ovakvih događanja na Liburniji nedostaje i da je ovo odličan program u kojem uživaju domaćini i turisti i koji obogaćuje turističku ponudu.

Vjerujemo da će tako biti i naredne subote, kada će se održati manifestacija “Vino i vruja” te domaćini zakazuju sastanak za 12. kolovoza. Svi u Iku!

FotogalerijaOpatija