Konferencija za medije na temu održavanja IMTJ Medical Travel Summit u Opatiji

U Mramornoj dvorani Povijesnog i pomorskog muzeja Hrvatskog primorja Rijeka jucer je najavljena zdravstveno-turisticka konferencija Medical Travel Summit koja ce se održati od 24. do 26. travnja u Opatiji. Rijec je o jednoj od najznacajnijih konferencija na svijetu u podrucju zdravstvenog turizma. Konferenciju organiziraju vodeci svjetski portal sektora medicinskih putovanja i zdravstvenog turizma International Medical Travel Journal (IMTJ) te Klaster zdravstvenog turizma Kvarnera, a podršku organizaciji na celu s Primorsko-goranskom županijom osigurali su Grad Rijeka, Grad Opatija te Turisticka zajednica Kvarnera u suradnji s Hrvatskom turistickom zajednicom i turistickim zajednicama gradova Rijeke, Opatije, Crikvenice i Maloga Lošinja. Summit su najavili župan Primorsko-goranske županije Zlatko Komadina, zamjenik gradonacelnika Rijeke Marko Filipovic, zamjenica gradonacelnika Opatije Marina Gašparic, predsjednik Klastera zdravstvenog turizma Kvarnera Vladimir Mozetic te izvršni direktor portala International Medical Travel Journala Keith Pollard. Prva ovakva konferencija održana je 2015. godine u Londonu gdje je okupila predstavnike više od 130 organizacija iz 40 država Europe i svijeta, dok je prošlogodišnje izdanje dogadanja održano u Madridu, a privuklo je 350 sudionika iz  45 zemalja. Župan Zlatko Komadina napomenuo je kako je ova konferencija rezultat povezivanja struke, znanja i prakse te kako odabir Opatije kao mjesta održavanja konferencije ne cudi, obzirom da je zdravstveni turizam u Opatiji zapoceo još prije 170 godina, a Kvarner je danas jedna od najjacih turistickih regija. Zamjenica gradonacelnika Opatije Marina Gašparic naglasila je da je Opatija vec u povijesti bila poznata po zdravstvenom turizmu, jer je vec 1889. godine austrougarska vlada Opatiju službeno proglasila prvim morskim klimatskim ljecilištem na Jadranu, a 1906. su u Opatiji pocele izlaziti Ljecilišne i kupališne novine austrijske rivijere. Dodala je da je Opatija cijelo vrijeme svoje cjelogodišnje poslovanje bazirala, osim na kongresnom i kulturnom turizmu, i na razvoju zdravstvenog turizma. Na toj bogatoj ljecilišnoj tradiciji je 1957. osnovana i Thalassotherapija Opatija. Danas je to klinika za lijecenje, rehabilitaciju i prevenciju bolesti srca i krvnih žila, te nastavna baza Medicinskog fakulteta u Rijeci i Osijeku. Ministarstvo zdravlja je tu specijaliziranu bolnicu proglasilo i referentnim centrom za rehabilitaciju srcanih bolesnika, referentnim centrom za zdravstveni  turizam  i medicinski programirani odmor. Takvu medicinsku ponudu prate i hotelske kuce sa suvremeno opremljenim wellness centrima, a u Strategiji razvoja Grada Opatije je upravo zdravstveni turizam  jedan od glavnih ciljeva zakljucila je zamjenica Gašparic. Predsjednik Klastera zdravstvenog turizma Kvarnera Vladimir Mozetic rekao je kako ce, u sklopu ovog dogadanja, izlagaci imati priliku svoje proizvode i usluge prezentirati globalnom tržištu, dok ce sudionici moci cuti najnovije informacije vezane uz buducnost zdravstvene skrbi u svijetu. U okviru Summita održat ce se dodjela nagrada – IMTJ Medical Travel Awards – namijenjenih najboljim inovacijama, napretku i izvrsnosti u zdravstvenom i medicinskom turizmu te medicinskim putovanjima. Upravo je prošle godine Klaster zdravstvenog turizma Kvarnera bio dobitnik IMTJ nagrade za zdravstveni i turisticki klaster godine. Dobivena nagrada i cinjenica da je Kvarner vrlo popularna turisticka destinacija kojoj se kroz zdravstveni turizam želi dodatno dati na znacaju razlozi su zbog kojih se ove godine Konferencija održava u Opatiji, rekao je direktor i urednik Pollard. Upravo ce direktor Pollard predsjedati Summitom, a istom ce prisustvovati najviši rukovoditelji koji se bave zdravstvenim turizmom kao što su ravnatelji bolnica i zdravstvenih ustanova, voditelji marketinga, direktori turistickih i putnickih agencija, menadžeri organizacija iz sektora zdravstvenog turizma, IT menadžeri, direktori akreditacijskih kuca, edukatori, marketinški i komunikacijski strucnjaci te subjekti ukljuceni u prekogranicnu suradnju vezanu uz lijecenje pacijenata, kao i predstavnici lokalnih i regionalnih vlasti. Izvor:http://www.pgz.hr/www.opatija.hr