Budućnost Europe: Izazovi očuvanja temeljnih načela

U Opatiji traje dvodnevna interdisciplinarna konferencija “Budućnost Europe: Izazovi očuvanja temeljnih načela” u organizacijai Hanns-Seidl-Stiftung, Instituta za razvoj i međunarodne odnose i opatijskog Jean Monnet Međusveučilišnog centra izvrsnosti.

Europska unija, kao i cijela transatlantska zajednica, prvenstveno je zajednica vrijednosti. Sve punopravne članice EU-a obvezuju se prihvatiti najviše standarde u području temeljnih sloboda, demokracije, vladavine prava i tržišne ekonomije. Ne samo da EU i sve njezine države članice funkcioniraju na tim načelima, već i koriste poluge EU -a za njihovo promicanje u cijelom svijetu putem različitih sredstava i alata. Kroz humanitarnu i razvojnu pomoć, vojne i civilne misije, razne ad hoc programe i projekte pomoći, EU ulaže u razvoj i jačanje demokratskih sustava temeljenih na spomenutim načelima. Međutim, proces europeizacije u širem kontekstu uvjetovanosti procesa proširenja EU predstavlja najsnažniji mehanizam političke transformacije EU -a koji mijenja politički kartu europskog kontinenta već gotovo 70 godina. Time je učvršćen imidž EU -a kao normativne snage na međunarodnoj razini.

Procesi šire deregulacije međunarodnih odnosa, zajedno s jačanjem autokratskih sila i porastom populizma, doveli su EU u vrlo težak položaj u kojem se njezina normativna moć, pa čak i njezina temeljna načela, otvoreno iskušavaju i osporavaju. Nažalost, čak i neke države članice nisu imune na navedene trendove, što dodatno otežava funkcioniranje EU i imidž na međunarodnoj razini.  Na konferenciji sudjeluju brojni domaći stručnjaci čije je dragocjeno znanje i iskustvo temelj za raspravu o otpornosti demokracije EU-a u narednom razdoblju.

U ime Grada Opatije sudionike konferencije pozdravila je zamjenica gradonačelnika Kristina Đukić.

 

FotogalerijaOpatija