Konstituirano Povjerenstvo za ravnopravnost spolova Grada Opatije

Konstituirano Povjerenstvo za ravnopravnost spolova Grada Opatije

Jučerašnjom 1. sjednicom konstituirano je Povjerenstvo za ravnopravnost spolova Grada Opatije. Za predsjednicu je izabrana Alessandra Selak, a članovi/ce su Povjerenstva Jadranka Pohlmann, Ena Knežević Tončinić, Marina Vujičić i Sven Pobar.

– Zahvaljujem članovima Povjerenstva na ukazanom povjerenju, drago mi je da sam ponovno izabrana na tu dužnost. Ujedno sam i članica Županijskog povjerenstva za ravnopravnost spolova te mogu najaviti održavanje redovnih sjednica na kojima ćemo razmatrati mnoga relevantna pitanja jer je tema ravnopravnosti spolova neprestano aktualna. Stanje u PGŽ po pitanju ravnopravnosti spolova je relativno dobro, no to još uvijek nije zadovoljavajuće te i dalje moramo raditi na jačanju svijesti naših sugrađana i zahtjevati od institucija da pravovremeno reagiraju na uočena kršenja prava. Nažalost i uvjeti pandemije, s kojima se već gotovo dvije godine suočavamo, su dodatno pogoršali situaciju po pitanju ravnopravnosti spolova, kazala je predsjednica Alessandra Selak.

Sukladno Zakonu o ravnopravnosti spolova povjerenstva za ravnopravnost spolova nadležna su za osiguranje provedbe Zakona i Nacionalne politike za ravnopravnost spolova u gradovima, općinama i županijama s ciljem promicanja ravnopravnosti spolova na lokalnoj razini.
Povjerenstva za ravnopravnost spolova su radno-savjetodavna tijela predstavničke vlasti, a u njihovom sastavu su zastupljeni članovi/članice gradskog vijeća, koordinatori/ice u uredima državne uprave, predstavnici/ce nevladinih udruga i nezavisni stručnjaci/kinje.

Opatija