Konstituirano Povjerenstvo za ravnopravnost spolova Grada Opatije

Jučerašnjom 1. sjednicom konstituirano je Povjerenstvo za ravnopravnost spolova Grada Opatije. Za predsjednicu je izabrana Alessandra Selak, a članovi/ce su Povjerenstva Jadranka Pohlmann, Ena Knežević Tončinić, Marina Vujičić i Sven Pobar.

– Zahvaljujem članovima Povjerenstva na ukazanom povjerenju, drago mi je da sam ponovno izabrana na tu dužnost. Ujedno sam i članica Županijskog povjerenstva za ravnopravnost spolova te mogu najaviti održavanje redovnih sjednica na kojima ćemo razmatrati mnoga relevantna pitanja jer je tema ravnopravnosti spolova neprestano aktualna. Stanje u PGŽ po pitanju ravnopravnosti spolova je relativno dobro, no to još uvijek nije zadovoljavajuće te i dalje moramo raditi na jačanju svijesti naših sugrađana i zahtjevati od institucija da pravovremeno reagiraju na uočena kršenja prava. Nažalost i uvjeti pandemije, s kojima se već gotovo dvije godine suočavamo, su dodatno pogoršali situaciju po pitanju ravnopravnosti spolova, kazala je predsjednica Alessandra Selak.

Sukladno Zakonu o ravnopravnosti spolova povjerenstva za ravnopravnost spolova nadležna su za osiguranje provedbe Zakona i Nacionalne politike za ravnopravnost spolova u gradovima, općinama i županijama s ciljem promicanja ravnopravnosti spolova na lokalnoj razini.
Povjerenstva za ravnopravnost spolova su radno-savjetodavna tijela predstavničke vlasti, a u njihovom sastavu su zastupljeni članovi/članice gradskog vijeća, koordinatori/ice u uredima državne uprave, predstavnici/ce nevladinih udruga i nezavisni stručnjaci/kinje.

Opatija