Kukali otvorili zimsku sezonu kupanja

Kukali otvorili zimsku sezonu kupanja

U nedjelju točno u podne na kupalištu Slatina nasuprot kipa Djevojke s galebom Opatijski kukali otvorili su zimsku sezonu kupanja u Opatiji. Hrabro su ušli u more temperature 15,5° C i zaigrali picigin te pokazali svoje nove kupaće kostime – poklon Grada Opatije. Jubilej im je čestitao i gradonačelnik Fernando Kirigin.

– Opatijski kukali su svojim karakterističnim kupaćim kostimima i aktivnostima odavno postali promotori grada među opatijskim turistima i lokalni brand među stanovništvom Opatije. Svojim cjelogodišnjim kupanjem promoviraju zdravlje i ljubav prema rodnom kraju, a uz poznato novogodišnje kupanje sudjeluju i na drugim manifestacijama, kao što je Opatijski karneval i Opatija Carski grad, kazao je gradonačelnik Kirigin.

Prije ritualnog ulaska u more održana je ceremonija primanja novog člana Aleksandra Sandra Pauletića u Kukale, uz svečanu zakletvu i polijevanje kantom punom leda.

Kukali svojim cjelogodišnjim kupanjem već 18 godina promoviraju zdravlje, zavičajnu kulturu, turizam i pozitivnih vrijednosti. Kukal Mirko Šuša osvrnuo se na početke njihovog organiziranog zimskog kupanja:

– Prije 18 godina u more smo ulazili oprezno i polako, a danas smo već navikli, samo skočimo… prvih tridesetak sekundi je hladno, a kasnije uživancija.

Najstariji Kukal Goran Brozović dodao je kako su se u proteklih 18 godina kupali i promovirali Opatiju i na izvoru Cetine, na ušću Neretve, Modrom jezeru i Jarunu.

Izveden je i prigodni kulturni program uz čitanje stihova o moru u kojem su sudjelovali Duško Jeličić Dule, Rajka Jurdana Šepić, Marija Trinajstić, Vlasta Sušanj, Luka Škorić i Roberto Žigulić.

– Ove godine obilježavamo 50 godina od nesretne pogibije pjesnika Josipa Pupačića koji je poginuo u zrakoplovnoj nesreći na otoku Krku, a koji je napisao najljepšu pjesmu o moru. Osim njegove pjesme, naši domaći čakavski pjesnici danas će čitati i svoje pjesme o moru, kazao je Mario Sušanj.

Prezentiran je i novi projekt – suradnja s LRH u vidu ponude zimskog kupanja za turiste.

– Prepoznali smo odličnu promociju zdravlja i tradicije Opatijskih kukala te odlučili ponuditi gostima koji odsjedaju u našim hotelima mogućnost zimskog kupanja pod vodstvom Kukala. Zimsko kupanje pruža mnoge blagodati za cijeli organiziram i to će zasigurno prepoznati i mnogi naši gosti, kazala je Rose Marie Šturlić Raspor iz Liburnia Hotels & Vilas.

Promijeni veličinu teksta
Promijeni kontrast
Opatija