Ljetna balinjerada s više od 100 karića i brojnim posjetiteljima

Balinjerada, jedinstveni opatijski događaj, ove je godine doživjela svoje treće ljetno izdanje, koje je na poznatu stazu dovelo više od 100 karića, a oko staze je na tisuće ljudi uživalo u ovoj posebnoj opatijskoj večeri. Kišna subota sve do kasnih poslijepodnevnih sati nije nagovještala da će  Opatija navečer gorjeti onako kako smo to na Balinjeradi naučili – punim sjajem posebnog šušura.

Ljetno izdanje Balinjerade održano je u organizaciji Grada Opatije i TZ Grada Opatije, u realizaciji agencije Omnes., a njihova se suradnja još jednom pokazala itekako uspješnom. Za razliku od tradicionalne nenadmašne zimske Balinjerade koja je proslavila svoj jubilarni 40. rođendan i koja se održava u nedjeljno jutro, Ljetna Balinjerada je “groznica subotnje večeri” koja sa sobom donosi poseban postav same organizacije: staza je bila posebno osvijetljena, iznad prometnice bile su postavljene rampe sa semoforom na startu te dimnim, svjetlosnim i pirotehničkim elementima, a duž cijele staze bile su postavljene dekorirane zaštitne ogradice zbog osiguranja publike i sudionika. Kao nekad na VNJ u Preluku, opasna mjesta bila su dodatno zaštićena gumama i balama slame. Sve je podsjećalo na noćnu utrku Formule1 što je itekako oduševilo publiku u kojoj je bio doista velik broj turista.

Odlični i zabavni voditelji Mario Lipovšek Battifiaca, Borna Šmer i Dražen Turina Šajeta davali su dodatni ritam cijeloj manifestaciji u koju su se sjajno uklopili i puhački orkestri koji sudjeluju na 36. Susretu hrvatskih puhačkih orkestara pa su tako stazom prodefilirali Gradska glazba Metković, Limena glazba DVD-a Bednja, Hrvatska gradska glazba Vis i Gradski puhački orkestar “Krešimir” Kutina.

Program je započeo probama natjecatelja kada su krenule i “Taxi balinjere”  koje su zainteresiranima omogućile vožnju stazom uz vozača. Interes za vožnju je nadmašio sva očekivanja organizatora. Brojni turisti, a bilo ih je iz cijele Europe, isprobali su “opatijsku cestu pod balinjerama” dok se svaki trenutak već tada bilježio fotoaparatima i kamerama brojne publike. Red za Taxi balinjere nije se smanjivao tijekom cijelog vremena revijalnih vožnji. Točno u 20:30, označen je početak utrke te su trasom prodefilirale predstavnice Mažoretkinja opatijske rivijere uz pratnju Puhačkog orkestra Lovran, nakon kojih su stazom prošli i uzvanici na karićima, među kojima su bili opatijski gradonačelnik Fernando Kirigin, njegova zamjenica Kristina Đukić, direktorica TZGO Suzi Petričić, popularna Irena Grdinić, ravnatelj Thallasotherapije Opatija Viktor Peršić, predsjednik Gradskog vijeća Grada Opatije Dino Žigulić, lumberašica Oli Benčinić Tomčić, predsjednica Udruge MKM Opatije Irena Radovanović, načelnik Općine Mošćenička Draga Riccardo Staraj, a svi zajedno predvođeni doživotnim počasnim direktorom utrke i tvorcem Balinjerade Duškom Jeličićem Duletom.

Nakon svečanog mimohoda započele su utrke u tri skupine koje se natječu u brzini: Monopatini, Unjuli i Dvojki te su, po završetku utrka na ciljnoj pozornici, odmah proglašeni najbrži, najsporiji i najmlađi. Osim pehara, medalja i šampanjca, nagrađeni su dobili i poklon bonove pokrovitelja Trattorije Mandrać, Studija za masažu “Noa” Opatija i Konobe Tramerka.

Nakon tri natjecanja u brzini, na stazu su izašli i karići u kategoriji Merikanska vozila koji su se natjecali za nagrade “za lepo videt” tj. za ukupan dojam, a o najboljima je odlučivala posebna komisija koju su činili: novinarke Aleksandra Kućel Ilić i Elena Vidović te dizajnerica cvijeća Christina Cianci.  Zadatak nije bio nimalo lak jer su si sudionici doista dali oduška u kreacijama i kostimima. Ista komisija odabrala je i Miss Balinjerade koja je i ove godine bila jedinstvena, kako to i biva na ovoj popularnoj manifestaciji.

Ono što svakako valja posebno naglasiti je da popularna Balinjerada svakako ima svijetlu budućnost jer je među stotinu sudionika bio jako velik broj djece i mladih, što govori o ljubavi prema ne samo ovoj manifestaciji nego i prema očuvanju tradicije. A mladi i najmlađi ne zaostaju ni u kreacijama, ni u trudu za odraslima te je taj generacijski spoj najljepša slika koju je Opatija mogla dobiti.

Po proglašenju najboljih u posljednjoj disciplini, stazom su krenule i karnevalske grupe koje su svojim mimohodom uveličale cijelu manifestaciju. Tako su raspoloženu publiku zabavili Lumber klub Opatija i Opatijke 90-60-90, a potom je uslijedio afterparty na cilju, gdje se uz nastup banda Dellboys plesalo i zabavljalo te se još jednom potvrdilo kako domaćini i gosti vole zabavu i ples, jer plesali su svi zajedno okupljeni u ciljnoj ravnini.

Manifestacija je još jednom dokazala da je spoj tradicije i turističke ponude kroz manifestacije itekako poželjan, jer u njemu uživaju i domaćini i turisti. Dokaz tome su i pune opatijske ugostiteljske terase koje su vrvile brojnim gostima koji su s tih pozicija pratili ovo jedinstveno događanje i uživali u ovoj posebnoj večeri. Bila to već izraubana floskula ili ne, svi se pozdravljaju s ovogodišnjom Ljetnom Balinjeradom poznatom izrekom “da bimo i k letu”.

Fotogalerija
Opatija