Ljetna balinjerada u Opatiji 16. lipnja

U nedjelju, 16. lipnja, jedno od najoriginalnijih događanja doživjet će svoje četvrto ljetno izdanje.

Opatija ima zasigurno jedno od najoriginalnijih događanja, nadaleko poznatu Balinjeradu – utrku kreativnih vozila („karića“) na kugličnim ležajevima „balinjerama“, a tradicija je to starija od 40 godina. Ovaj jedinstveni i omiljeni opatijski karnevalski brand u organizaciji Grada Opatije i Turističke zajednice grada Opatija „prelio se“ i u ljetne mjesece te će se tako ove godine održati i četvrto ljetno izdanje „najluđe utrke na svijetu“.

U nedjelju, 16. lipnja, u 19 sati započet će probne vožnje sudionika a sve će se odvijati na poznatoj stazi koja u ljetnom izdanju dobiva i posebno ruho: posebno osvjetljenje, semafor i rampu na startu te atraktivne svjetlosne, dimne i pirotehničke elemente duž staze, upravo nalik noćnoj utrci svjetski poznate Formule 1.

Naravno, Ljetna Balinjerada je i turistički adut Opatije te se uz stazu očekuju tisuće gledatelja, a ono što valja posebno naglasiti je mogućnost uključivanja i samih posjetitelja u ovu posebnu manifestaciju. Naime, organizatori će i ove godine osigurati „Taxi Balinjere“ – „kariće“ sa vozačima koji će zanteresirane provesti stazom i omogućiti im jedinstven doživljaj sudjelovanja te uspomenu za cijeli život.

Probe i taxi vožnje trajat će do 20:15 sati, kada će safety car provjeriti stazu, a u 20:30 će započeti i sama utrka koju će predvoditi „otac Balinjerade“ i njen počasni direktor Duško Jeličić Dule. Naravno, u svečanom otvaranju će tradicionalno sudjelovati Puhački orkestar Lovran, mažoretkinje i brojni uzvanici. Sudionici se natječu u četiri discipline: monopatini, karići unjuli, karići dvojki i merikanska vozila, a najbrže, najmlađe te najbolje u kategoriji „za lepo videt“, ali i one najsporije čekaju nagrade, dok će tradicionalno biti proglašena i Miss Balinjerade.

Nakon svake utrke na cilju će se dodjeljivati nagrade, a po završetku posljednje stazom će prodefilirati i karnevalske skupine koje će cijelom događanju dati još više maškaranog duha. Kako bi sve proteklo u veselom tonu, koji tradicionalno prati ovu manifestaciju, pobrinut će se i nenadmašni voditeljski trio Mario Lipovšek Battifiaca, Irena Grdinić i Dražen Turina Šajeta. Za atmosferu će se na startu utrke pobrinuti grupa Bonaca, a na cilju se priprema afterparty uz popularne Dellboyse koji će zabaviti i rasplesati publiku i sudionike sve do ponoći.

Opatija