Mandrać – Mandracchio 2023. krajem kolovoza u Voloskom

Volosko, malo, nekad ribarsko, danas turističko mjesto u zagrljaju kvarnerskog zaljeva, po 36. put postaje umjetnička oaza za mnogobrojne lokalne i inozemne autore koji će 27. kolovoza 2023.  sudjelovati na „Mandraću – Mandracchio 2023.“, kao i za mališane koji će, dan ranije, 26. kolovoza, slikati na „Malom Mandraću.“

Romantično okruženje vološćanskog mandraća poslužilo je i kao kulisa za današnju konferenciju za medije na kojoj su propozicije natječaja, kao i popratni program, najavili organizatori, suorganizatori, pokrovitelji i partneri manifestacije.

Prvog dana Mandraća natječu se djeca

„Mali Mandrać“ održava se u subotu, 26. kolovoza 2023. od 9 do 12 sati, a prijaviti se mogu djeca u dvije kategorije: od 5 do 9 te od 10 do 14 godina starosti. Pribor za slikanje donose sami, prema svom odabiru, dok će podloge osigurati Zajednica Talijana Opatija, najavile su Sonja Kalafatović, predsjednica i Norma Tuliak Srbulj, tajnica Zajednice Talijana Opatija, ispred suorganizatora manifestacije. Dok čekaju proglašenje najboljih koje čeka vrijedni poklon bon iz opatijske trgovine „Melior“, djeca u 12 sati u Domu Liburnija mogu pogledati kazališnu predstavu na engleskom jeziku „Story of the Winged Horse“ u izvedbi Kazališta za djecu i mlade Pygmalion iz Voloskog, dodala je Kalafatović.

„Mandrać – Mandracchio 2023.“ i „Ex Tempore“ kategorije za odrasle autore

Ernie Gigante Dešković, ravnatelj ustanove Festival Opatija i Aleksandar Monar, koordinator ustanove Festival Opatija, predstavili su propozicije i događanja glavnog dana manifestacije. U nedjelju, 27. kolovoza autori iz zemlje i inozemstva prijavljuju se na pultu organizatora od 9 do 12 sati, u jednoj ili obje kategorije natječaja: „Mandrać – Mandracchio 2023.“ i „Ex Tempore“. Radove prijavljene za kategoriju „Mandrać – Mandracchio 2023.“, njih neograničeni broj, izlažu uz istaknutu oznaku organizatora na lokacijama u staroj gradskoj jezgri Voloskog. Slikari koji svoje radove stvaraju na licu mjesta i time konkuriraju za „Ex Tempore“ kategoriju, svoje gotove radove izlažu na lukobranu u 13 sati na ocjenjivanje žiriju.

Svečana dodjela nagrada održava se istog dana, u 19 sati kada će međunarodni stručni žiri u sastavu: Claudio Frank, akademski slikar i predsjednik žirija, Branka Arh, povjesničarka umjetnosti i likovna kritičarka iz Hrvatske te Polona Škodič, povjesničarka umjetnosti i likovna kritičarka iz Slovenije proglasiti autore najuspješnijih radova. Gigante Dešković naglasio je da pobjednike ove godine očekuje novčano izdašniji nagradni fond nego lani, prvenstveno zahvaljujući pokroviteljstvu Grada Opatije. Tako će u kategoriji „Mandrać – Mandracchio 2023.“ prvonagrađeni dobiti 2.800,00€, druga nagrada iznosi 1.000,00€, a treća 600,00€. U kategoriji „Ex Tempore“ prva nagrada iznosi 2.000,00€, druga 750,00€, a treća 350,00€. Još jedna novost u odnosu na prošlogodišnji natječaj jest i to da prvonagrađeni radovi ostaju u trajnom vlasništvu organizatora, ustanove Festival Opatija, koja će pobjednicima u obje kategorije također organizirati zajedničku izložbu u Umjetničkom paviljonu „Juraj Šporer“ od 14. listopada do 5. studenog 2023., istaknuo je Aleksandar Monar.

Suradnja s Gradovima prijateljima Grada Opatije

Iako svake godine na „Mandraću“ sudjeluju i inozemni autori, posebnost ovogodišnjeg izdanja bit će sudjelovanje umjetnika iz Gradova prijatelja Grada Opatije, što je prisutnima predstavila Kristina Đukić, zamjenica gradonačelnika Grada Opatije. Ideja o suradnji s Gradovima-prijateljima Opatije u kulturnom segmentu rodila se ove godine, ali se nadamo da će prerasti u tradiciju. Sudjelovanje su zasada potvrdili autori iz poljskog Kolobrzega i asutrijskog Bad Ischla, a najavili su se i umjetnici iz Balatonfureda, Mađarska, Castel San Pietro Terme, Italija, te iz Ilirske Bistrice, Slovenija.

Izložba prošlogodišnjih pobjednika u galeriji Artsada

Idejni začetnik manifestacije „Mandrać – Mandracchio“, cijenjeni akademski slikar iz Voloskog, Claudio Frank, izrazio je zadovoljstvo dugogodišnjom tradicijom manifestacije i zahvalio organizatorima koji njegovu ideju svake godine pretaču u stvarnost. On će svoje radove publici izložiti na aukciji slika, u subotu, 26. kolovoza u 20 sati, a usto će, uz Esperanzu Claudiu Frank na violini i Natalyju Marychevu na klavijaturama, predstaviti i svoje glazbeno umijeće na violini.

Osim sudjelovanjem kazališta Pygmalion iz Voloskog, uključenost lokalne zajednice u „Mandrać“ ove godine nadopunjena je još jednom suradnjom kojom se najavljuje „početak“ ovogodišnje manifestacije. Matea Bakotić, vlasnica nove galerije Artsada u Voloskom, pozvala je zainteresirane na otvorenje prodajne izložbe „U iščekivanju Mandraća“ ovog četvrtka, 10. kolovoza 2023. s početkom u 20 sati na kojoj će biti izloženi odabrani radovi prošlogodišnjih pobjednika „Mandraća“: Ive Starac, Marijane Varošanec i Saše Jantoleka. Izložba se može razgledati od utorka do nedjelje, od 18 do 21 sat, a ostaje otvorena do 20. kolovoza.

FotogalerijaOpatija