Predstavljen Maritimni inovacijski klaster

Gradonačelnik Fernando Kirigin sudjelovao je na predstavljanju udruge Mar/nn – Maritimni inovacijski klaster koje je održano u opatijskom hotelu Ambasador.

Osnivači Klastera su Lürssen Design Center Kvarner d.o.o., Maritime Center of Excellence d.o.o. i Gitone d.o.o. dok su partneri ACI, Sveučilište u Rijeci, ERNAFA, Novatech, BrightDock, FER, regionalna razvojana agencija PRIGODA, Jadrolinija, AVL, Grad Rijeka, Primorsko-goranska županija.

U sklopu predstavljanja održan je panel pod nazivom “Inovacije i tehnologije u maritimnoj i drugim industrijama”. Na panelu su sudjelovati Peter Lürssen, direktor Lürssen grupe,  Oleg Butković, ministar  mora, prometa i infrastrukture, prof. dr. sc. Snježana Prijić Samaržija, rektorica Sveučilišta u Rijeci i Teuta Duletić, direktorica Lürssen Design Center Kvarner.

Maritimni inovacijski klaster služit će kao platforma za pripremu projekata istraživanja i razvoja, kao i razvoj istraživačke infrastrukture s ciljem jačanja konkurentnosti i inovativnosti pomorske industrije putem umrežavanja svih relevantnih čimbenika javnog, privatnog i znanstveno-istraživačkog sektora u okviru lanca vrijednosti maritimnog sektora i srodnih industrija. Prioritetna područja klastera bit će nove tehnologije, čiste tehnologije, plovila budućnosti, digitalna transformacija, razvoj jedinstvene, bespilotne i autonomne platforme te razvoj pametnih vještina. Razvojem i širenjem klastera Kvarner i Hrvatska, istaknuto je, pozicionirat će se kao centar izvrsnosti za razvoj novih tehnologija i pametnih vještina.

Fotogalerija

Opatija