Najavljen Program 14. Dana antifašizma u Opatiji

Tema ovogodišnjih 14. Dana antifašizma u Opatiji (DAF) koji će se održati od 1. do 3. ožujka 2023. godine je „Rješavanje sukoba“. DAF zajednički tradicionalno organiziraju UABA Opatija i Gimnazija Eugena Kumičića Opatija uz podršku Grada Opatije i Primorsko-goranske županije.

Najjednostavnija i najsažetija definicija medijacije glasi da je to rješavanje sukoba koje se temelji na dijalogu, međusobnom uvažavanju te razumijevanju stajališta i interesa suprotstavljenih strana. Koliko u današnjem svijetu medijacija uspijeva te kakvi su joj rezultati polazna su pitanja zbog kojih je tema rješavanja sukoba izabrana za središnju temu ovogodišnjeg DAF-a.

Prvog dana, 1. ožujka, u Vili Antonio s početkom u 17 sati bit će prikazan dokumentarac poljskog redatelja Pawela Lozinskog „Ti nemaš pojma koliko te volim“. U filmu je fokus na psihoterapiji majke i kćeri koje su u sukobu, a terapeut, koji je dakle medijator, ima izuzetno važnu ulogu u pokretanju radnje. Zapravo, film na školski način prikazuje kako izgleda medijacija između strana u konfliktu. Nakon filma slijedi rasprava o filmu u kojoj će sudjelovati Antonela Petković i moderatorica Jelena Androić.

Drugog dana, Dana za mlade (koji će se održati 27. veljače 2023. godine), od 15 do 19 sati u prostorijama Kulturnog doma Zora i Centra za inovacije u turizmu Hubbazia bit će organizirane radionice namijenjene učenicima opatijskih srednjih škola. Radionica pod nazivom „Nenasilno rješavanje sukoba u školi“ uključuje upoznavanje pojave sukoba, unaprjeđivanje komunikacijskih vještina i vježbe medijacije, a provode ih medijatorice Suzana Fugaj i Dušanka Pribičević Gelb iz Hrvatske udruge za medijaciju (HUM). Moderatorice radionice su Ivana Černeha  i Sara Meszaros.

U četvrtak, 2. ožujka, s početkom u 17 sati u Vili Antonio organizirano je i savjetovanje o kvalitetnoj zaštiti i prezentaciji antifašističke baštine u organizaciji Documente – Centra za suočavanje s prošlošću, UABA Opatije, SABA PGŽ – a i Apoteke – Prostor za suvremenu umjetnost. Moderatori će biti Vesna Teršelič i Neven Šantić.

Trećeg, posljednjeg dana manifestacije, 3. ožujka, u 17 sati u Vili Antonio održat će se tribina pod nazivom „Rješavanje sukoba“ (Mogu li se pravni, društveni i politički sukobi mirno razriješiti?). Prije početka tribine učenici opatijskih srednjih škola predstavit će rezultate radionica o vršnjačkoj medijaciji. Gosti tribine su odvjetnik i medijator Dalibor Čajkovski i izvanredni profesor na Fakultetu političkih znanosti u Zagrebu Krešimir Petković koji će propitati koliko je rješavanje sukoba mirnim putem danas korisno i učinkovito, što bi trebalo napraviti da to postane važna, ako ne i obavezna, metoda za određene vrste konflikata te tko su ključni akteri koji na to utječu. Moderator tribine je Neven Šantić.

Obrazovanje djece i mladih, koji su u suvremenom svijetu, nažalost opterećeni raznim, često i lošim utjecajima, jedini je ispravni put da očuvamo prave vrednote i upravo je u tome istinska vrijednost tradicionalnih dana antifašizma koji se već 14. godinu održavaju u Opatiji, uz pokroviteljstvo Grada Opatije, naglasio je gradonačelnik Fernando Kirigin.

Fotogalerija
Opatija