“Ne okolišaj!”, novi Žmergov projekt uz podršku Ministarstva znanosti i obrazovanja

Kroz bespovratna sredstava projektima udruga u području izvaninstitucionalnoga odgoja i obrazovanja djece i mladih, Ministarstvo znanosti i obrazovanja podržalo je još jedan projekt Udruge Žmergo osmišljen u partnerstvu s pet osnovnih škola s područja 4 jedinice lokalne samouprave Primorsko-goranske županije (OŠ Rikard Katalinić Jeretov Opatija, OŠ Milan Brozović Kastav, OŠ Čavle, OŠ Trsat, OŠ Ivana Zajca).

Riječ je o projektu pod nazivom “Ne okolišaj! – održivi razvoj u praksi” kroz koji će se metodama inovativnog, iskustvenog učenja, kod učenika, njihovih učitelja i obitelji, podići razina znanja, svijesti, a naročito vještina za promjenu svakodnevnih navika djece te odgojno-obrazovnih djelatnika i usvajanje održivih životnih stilova u skladu s održivim razvojem. Kroz radionice, igraonice i interaktivnu izložbu s kvizom na temu (kućnog) otpada (bacanje hrane, kompostiranje, ambalaža, plastične vrećice i sl.), akciju digitalnog čišćenja (brisanje digitalnog otpada koji rasipa električnu energiju) te nagradno natjecanje za učenike na temu kreativne upotrebe otpada (potencijali ponovne upotrebe) kao i vodič za školske organske vrtove, s učenicima se progovara o temama globalnih okolišnih izazova te ih se osnažuje za usvajanje svakodnevnih „zelenih“ navika i održive životne stilove kroz aktivan doprinos očuvanju okoliša.
Osim škola partnera, projektom će se do kraja lipnja 2022. godine, obuhvatiti i druge odgojno-obrazovne ustanove. Nagradni natječaj će biti otvoren za sve osnovne škole u Opatiji, Rijeci i okolici, a poziv za sudjelovanje u akciji digitalnog čišćenja otvoren je za sve škole u Hrvatskoj.

Opatija