Započeo 3. susret Nacionalnog foruma dječjeg vijeća Eurochild-a, DGV Grada Opatije slavi 20 godina djelovanja

Svečanim otvorenjem u Centru Gervais započeo je 3. susret NEF-a Hrvatske (Nacionalnog foruma dječjeg vijeća Eurochild-a), koji će u Opatiji od 26. do 28. studenog okupiti članove prvog saziva NEF-a i članove Mreže mladih savjetnika pravobraniteljice za djecu s njihovim mentorima.

Prigodnim govorima sudionicima su se obratili dječja gradonačelnica Lucija Čerina, zamjenica župana PGŽ-a Marina Medarić, zamjenica gradonačelnika Grada Opatije Kristina Đukić, savjetnica pravobraniteljice za djecu Danijela Žagar i tajnica DND-a Opatija i dopredsjednica Saveza DND-a Hrvatske Sanja Škorić, koje su svima zaželjele dobrodošlicu i uspješan rad kao i da se svojim kućama vrate s lijepim uspomenama iz Opatije.

U poslijepodnevnim satima u Centru Gervais održana je proslava obilježavanja 20. godišnjice rada Dječjeg Gradskog vijeća Opatije uz promociju monografije.

Svečanost su otvorili pjevači dječjeg zbora „Lovranske črešnjice“ pod vodstvom Natalije Banov, nakon čega je uslijedio uvodni pozdrav dječje gradonačelnice Lucije Čerine te zamjenice gradonačelnika Grada Opatije Kristine Đukić.

– Svi znamo da je Grad Opatija grad prijatelj djece što znači da su nam djeca važna i da poštujemo njihova prava, da ih uključujemo u život zajednice i da uvažavamo njihovo mišljenje. Najbolji pokazatelj toga je upravo Dječje gradsko vijeće na koje smo vrlo ponosni i koje je primjer dobre prakse ne samo u Hrvatskoj, već i u Europi. U 20 godina kontinuiranog rada mali vijećnici ostvarili su mnoga postignuća i zaslužili mnogobrojna priznanja. Neki od tih malih vijećnika danas su veliki vijećnici. Zahvaljujem Društvu „Naša djeca“ na predanom radu, kao i svim malim vijećnicima na doprinosu Gradu Opatiji i našoj zajednici, kazala je Đukić.

Čestitke je uputila i Pravobraniteljica za djecu Helenca Pirnat Dragičević koja je čestitala djeci i njihovim voditeljima te istaknula kako je ponosna na sve što su postigli, na mnogobrojne uspjehe na nacionalnoj i europskoj razini, a naročito što su djeca dala doprinos u izradi Strategije za djecu.

Jubilej su čestitale i ravnateljice opatijske i lovranske osnovne škole Milana Međimorec i Iva Erceg te glavna tajnica Saveza Društava Naša djeca Hrvatske Snježana Krpes.

Monografiju izdanu povodom 20 godina DGV-a predstavila je autorica Sanja Škorić koja se osvrnula na protekla dva desetljeća rada.

– Naši mali sugrađani sve se aktivnije uključuju u procese kreiranja javnih politika kako na lokalnom i nacionalnom, tako i na Europskom nivou. Naše Dječje gradsko vijeće Grada Opatije jedino je dječje vijeće koje radi kontinuirano od 2001. godine i stoga ne čude brojna priznanja i nagrade dobivene kod kuće, ali i u svijetu. Hvala svima koji su bili i jesu dio našeg tima, tima koji cijeni, čuje, sluša i uvažava dječji glas i dječje mišljenje. Dragi mali vijećnici, bilo je dirljivo biti dio vašeg odrastanja, dio vašeg kreiranja, dio vašeg odlučivanja. Vi ste svih ovih godina bili „mali ambasadori“ Grada Opatije – grada prijatelja djece, kazala je Škorić.

Svečanost je završena dodjelama zahvalnica, a prisutnima se obratio bivši gradonačelnik prof. dr. sc. Axel Luttenberger na čiju je inicijativu 2001. godine pokrenut projekt Dječjeg gradskog vijeća.

3. susret NEF-a održava se sklopu projekta „Za dječji glas u Europi“ koji provode Društvo „Naša djeca“ Opatija i Savez DND-a Hrvatske uz podršku Ministarstva vanjskih i europskih poslova. Tijekom tri dana djeca sa svojim mentorima sudjelovat će u radionicama na teme Kakvu Europu djeca žele, predavanjima i radionicama o mentalnom zdravlju djece pod vodstvom specijalistice psihijatrije dr. sc. Sanje Katalinić, radionicama na kojima će se izrađivati kriteriji za novi saziv NEF-a Hrvatske te radionicama projekta „Zdravo i fino“ pod vodstvom DND-a Zabok. Susret će završiti donošenjem prijedloga smjernica obilježavanja Dana Europe 2022. godine za Dječja vijeća i Dječje forume. Mališani i njihovi voditelji kroz Potragu za blagom upoznat će Opatiju te sudjelovati u čaroliji Najljepšeg Adventa uz more.

Fotogalerija


Opatija